Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Anadolija [ I. P. ]

02. 08. 2022. 08:52   >>  08:49

PORTPAROL SAOPŠTIO

Talibani osudili američki napad u kojem je ubijen Zavahiri

Talibanski portparol Zabihullah Mujahid osudio je američki napad u Kabulu, u kojem je, kako je potvrdio američki predsjednik Džo Bajden, ubijen lider Al Kaide Ajman al Zavahiri.

Kako je kazao, napad na kuću u naselju Šerpur u centru Kabula u nedjelju ujutro izveden je uz pomoć bespilotne letjelice.

Osuđujući napad, Mujahid je rekao da se radi o kršenju međunarodnih principa i sporazuma iz Dohe postignutog 2020. između SAD-a i talibana o povlačenju stranih snaga iz Avganistana.

Nije komentarisao smrt Zavahirija.

Zavahiri je duže vrijeme uspijevao izbjeći američke napore da ga ubiju ili zarobe. On je od 2011. predvodio grupu koje je SAD proglasio terorističkom, kada su američke snage u Pakistanu ubile osnivača Al-Kaide Osamu bin Ladena.

Američki napad dogodio se u nedjelju rano ujutro po lokalnom vremenu i ciljao je na sigurnu kuću u centru Kabula u koju su se Zavahiri, njegova supruga, kćerka i unuci preselili ranije ove godine, rekao je visoki zvaničnik administracije koji je informisao novinare pod uslovom da ostane anoniman.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova talibanske administracije navedeno je da je došlo do raketnog napada na praznu kuću u distriktu Šerpur, ali da nije bilo žrtava.

Potvrđujući da je Zavahiri ubijen u vazdušnom napadu u Avganistanu, američki predsjednik Džo Bajden rekao: "Pravda je zadovoljena, a ovog terorističkog vođe više nema. Večeras smo ponovo jasno stavili do znanja da bez obzira na to koliko dugo traje, bez obzira gdje se sakrijete, ako ste prijetnja našem narodu, Sjedinjene Države će vas pronaći".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније