Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina ]

13. 08. 2022. 11:20   >>  11:17

DRUGI KVARTAL

Ruski BDP pao četiri odsto u drugom kvartalu

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) pao je četiri odsto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utiču na rusku ekonomiju, objavila je ruska agencija za statistiku Rosstat.

U periodu od aprila do juna BDP je prema preliminarnim procjenama iznosio 96 odsto novoa dosegnutog u istom periodu prošle godine, prenosi SEEbiz.

Riječ je o objavi podataka o kretanju ruskog BDP-a u prvom od tromjesečja koje je u potpunosti obilježio rat u Ukrajini.

Nekoliko svjetskih finansijskih institucija smanjilo je ekonomske šanse Rusije i Ukrajine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. U maju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za Ukrajinu predvidjela da bi njen BDP ove godine mogao pasti 30 odsto, dok bi se ekonomska aktivnost u Rusiji mogla smanjiti deset odsto.

Prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, banka sa sjedištem u Londonu predviđala je rast od 3,5 odsto za Ukrajinu ove godine, i jačanje od tri dsto za Rusiju.

Svjetska banka je sredinom aprila objavila da će ukrajinski BDP ove godine pasti 45,1 odsto, a ruski 11,2 odsto.

Nakon izbijanja rata mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije protiv Rusije, čime žele oslabiti rusko gospodarstvo i njenog predsjednika Vladimira Putina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније