Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

13. 08. 2022. 22:31 >> 22:30

PROTEST EKOLOGA

Zatrpali rupe na golf terenima zbog navodnjavanja tokom suše

Ekološki aktivisti na jugoistoku Francuske popunili su rupe na golf terenima cementom u znak protesta jer su tereni za golf izuzeti iz zabrane navodnjavnja tokom teške suše koja je pogodila državu.

Grupa je popunila rupe na golf terenima u blizini grada Tuluza, nazvavši golf "industrijom slobodnog vremena najprivilegovanijih", prenosi BBC.

Izuzeće terena za golf izazvalo je kontroverzu jer 100 francuskih sela nema dovoljno vode za piće.

Zvaničnici golfa saopštili su da bi se trava na terenima osušila za tri dana bez vode.

"Teren za golf bez trave je kao klizalište bez leda", navodi se u saopštenju i dodaje da je na golf terenima širom zemlje zaposleno oko 15.000 radnika.

Ekološki aktivisti su saopštili da izuzeće iz zabrane pokazuje da "ekonomsko ludilo ima prednost nad ekološkim razumom".

Dok stanovnici ne mogu da zalivaju svoje bašte ili peru svoje automobile u najteže pogođenim opštinama, tereni za golf izbjegli su ograničenja širom zemlje.

Zabrane se donose na nacionalnom nivou, ali sprovođenje je u diskreciji regionalnih zvaničnika. Do sada je samo jedna oblast, Ille-et-Villaine u zapadnoj Francuskoj, zabranila zalivanje golf terena.

Zeleni gradonačelnik Grenobla Erik Piol, kritikovao je izuzeće rekavši da taj postupak "nastavlja da štiti bogate i moćne".

Ostaju neka ograničenja na golf terenu. Zalivanje se mora vršiti noću sa ne više od 30 odsto uobičajenog korišćenja vode.

Neki djelovi rijeke Loare su praktično presušili. U dvije trećine Francuske proglašeno je krizno stanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније