Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ BETA ]

18. 08. 2022. 18:21 >> 18:18

OPTUŽENI HADI MATAR

Podignuta optužnica protiv Ruždijevog napadača

Tužilaštvo okruga Šatokva na zapadu američke države Njujork objavilo je danas da je podignuta optužnica protiv čovjeka koji je nedavno napao pisca Salmana Ruždija.

Optuženi Hadi Matar trebalo bi da se pojavi pred sudom u okrugu Šatokva, gdje se desio napad. Matar je uhapšen 12. avgusta nakon što je više puta ubo Ruždija tokom predavanja i teško ga ranio.

Okružni tužilac Džejson Šmit je napad nazvao "unaprijed planiranim".

Matar se ranije preko advokata izjasnio da nije kriv.

Ruždi, britanski književnik indijskog porijekla i autor kontroverznog romana "Satanski stihovi" zabranjenog u Iranu, čitavu deceniju skrivao se u Velikoj Britaniji.

Iranski ajatolah Homeini 1989. izdao je vjerski dekret (fatvu), kojim je vjernicima naredio da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Teheran je demantovao da ima bilo kakve veze sa napadačem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније