Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

04. 09. 2022. 15:15   >>  15:12 1

U VATIKANU

Blaženim proglašen papa Jovan Pavle I

U Vatikanu je danas proglašen blaženim papa Jovan Pavle Prvi koji je na čelu Rimokatoličke crkve bio svega 33 dana i to jedna je od najkraćih vladavina u istoriji te crkve.

Nekoliko hiljada vjernika, među kojima i italijanski predsjednik Serđo Matarela učestvovalo je na misi beatifikacije na Trgu svjetog Petra.

Beatifikacija prethodi kanonizaciji, odnosno proglašavanju pape za sveca.

Tokom ceremonije otkrivena je velika tapiserija koja prikazuje Jovana Pavla Prvog na jednom od zidova bazilike Svetog Petra.

"Papa je sa svojim osmijehom uspio da prenese dobrotu Gospodnju. Lijepa je crkva sa radosnim, spokojnim i nasmijanim licem", rekao je papa Franja koji je predvodio misu.

Posljednji italijanski papa Albino Lučani (Luciani), popularan i blizak narodu, naslijedio je Pavla Šestog u avgustu 1978. kao 65-godišnjak. Međutim, umro je 33 dana kasnije, od srčanog udara.

Tokom svog kratkog pontifikata, Jovan Pavle Prvi ocijenjen je kao čjovek konsenzusa i velike jednostavnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније