Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

12. 09. 2022. 08:04   >>  08:00

AMERIČKA MINISTARSKA FINANSIJA

Cijene nafte mogle bi porasti tokom zime

Amerikanci bi se mogli suočiti s porastom cijena gasa na zimu, kad Evropska unija (EU) značajno smanji kupovinu ruske nafte, saopštila je američka ministarka finansija, Dženet Jelen.

Ona je navela da je gornja granica cijene koju je Zapad predložio za izvoz ruske nafte osmišljena kako bi se cijene držale pod kontrolom, prenosi Sibiz.

"To je rizik, a rizik je i to što radimo na ograničenju cijena kako bismo to pokušali riješiti", rekla je Jellen za BBC.

Prema njenim riječima, do mogućeg rasta cijena može doći jer će EU uveliko prestati s kupovinom ruske nafte i donijeti zabranu na usluge koje omogućuju Rusiji da prevozi naftu tankerima.

Ograničenje cijena nafte, dogovoreno na samitu Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija u svijetu (G7), poziva zemlje učesnice da odbiju osiguranje, finansije, posredovanje, navigaciju i druge usluge tankerima koji prevoze naftu čija je cijena viša od one koja tek treba da bude dogovorena za sirovu naftu i naftne proizvode.

Ograničenje cijene nafte bilo bi efikasno, jer su zapadne zemlje te koje u svojim rukama drže važne usluge kao što su osiguranje prevoza nafte i druge.

Srž ideje je primorati Rusiju da ubuduće naftu velikim kupcima, poput Indije, prodaje po mnogo nižoj cijeni.

Jellen je rekla da je svrha ograničenja cijena da se smanje prihodi koje bi Rusija mogla koristiti za vođenje rata u Ukrajini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније