Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

07. 10. 2022. 08:58 >> 09:06

DEMARKACIJA SA AZERBEJDžANOM

EU šalje misiju u Jermeniju

Evropska unija će poslati "civilnu misiju" u Jermeniju duž granice s Azerbejdžanom da uspostavi povjerenje između dvije zemlje i pomogne u demarkaciji granica, javile su danas dvije strane poslije sastanka pod pokroviteljstvom EU i Francuske u Pragu.

"Misija će početi u oktobru i trajaće maksimum dva mjeseca. Cilj misije je uspostavljanje povjerenja i doprinos komisijama za demarkaciju granica", navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom poslije razgovora četiri strane.

U Pragu su se na margini skupa o osnivanju Evropske političke zajednice sastali jermenski premijer Nikol Pašinijan, azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev, francuski predsjednik Emanuel Makron i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel. Sastanak četiri zvaničnika trajao je više sati, do kasno noćas.

"Jeremenija je prihvatila da olakša uspostavljanje te misije, a Azerbejdžan je prihvatio da sarađuje sa misijom o pitanjima koja se odnose na njega", navodi se dalje u zajedničkom saopštenju.

"Jermenija i Azerbejdžan potvrdili su privrženost Povelji Ujedinjenih nacija i deklaraciji iz Almatija iz 1991. godine prema kojoj one uzajamno priznaju teritorijalni integritet i suverenitet", dodaje se u saopštenju.

Sporazumom iz Almatija osnovana je Zajednica nezavisnih država (ZND) koja okuplja više bivših sovjetskih republika, među kojima i Jermeniju i Azerbejdžan.

U septembru ubijeno je najmanje 286 ljudi u sukobima između Jermenije i Azerbejdžana, u najtežim borbama dva kavkaska susjeda od rata 2020. godine.

Jermenija je sa Azerbejdžanom u novembru 2020. sklopila mirovni sporazum uz posredstvo Rusije, poslije ponižavajućeg poraza jermenskih snaga u šestonedjeljnom ratu oko Nagorno-Karabaha, u kojem je poginulo više od 6.500 ljudi. Ruske mirovne snage raspoređene su u jednom delu. Jermenija je tim sporazumom izgubila kontrolu nad dijelom Nagorno-Karabaha i okolnim oblastima u Azerbejdžanu poslije više od 25 godina.

U vrijeme kada je Moskva sve izolovanija na međunarodnoj sceni zbog napada na Ukrajinu, SAD i EU preuzeli su glavnu ulogu posrednika u procesu normalizacije odnosa između Bakua i Jerevana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније