Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Slobodna Evropa ]

03. 11. 2022. 22:24 >> 22:23

KAZNA ZATVORA

Sud u Minsku osudio lidere bjeloruske opozicije

Sud u Minsku izrekao je zatvorske kazne lideru bjeloruske opozicione Ujedinjene građanske partije (AHP) i dvojici saradnika nakon što ih je proglasio krivima za učešće u protestnom maršu nekoliko dana nakon spornih predsjedničkih izbora u avgustu 2020. godine. Na tim izborima je autoritarni vladar Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat na vlasti, uprkos raširenom uvjerenju da je glasanje bilo namješteno.

Sudija Anastasia Kulik iz Okružnog suda Pershamayski je 3. novembra osudila lidera AHP Mikalaya Kazloua na 30 mjeseci zatvora, vođu ogranka AHP-a u Minsku, Aksana Alyakseyeva, na 18 mjeseci zatvora, i braniteljicu ljudskih prava Antaninu Kavalyovu na godinu dana zatvora.

Trojac je uhapšen krajem jula i optužen za učešće u akcijama "koje su remetile građanski red".

Suđenje im je počelo 1. novembra. Kazlou se izjasnio da nije kriv, Kavalyova se izjasnila djelimično, a Alyakseyeva se izjasnila krivom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније