Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј.

09. 11. 2022. 09:20 >> 09:22

IZBORI U SAD

Republikanci na putu da preuzmu Kongres, demokrate vode u Senatu

Republikanska stranka na putu je da od Demokratske partije preuzme kontrolu na Predstavničkim domom američkog kongresa, pokazuju preliminarni rezultati izbora, javlja BBC.

Ali u borbi za gornji dom, Senat, vođstvo su preuzela demokrate, čiji kandidat Džon Feterman je proglasio pobjedu nad republikancem Memetom Ozom, pa je trenutni odnos snaga 48-47.

U ovom trenutku teško je prognozirati rezultate u mnogim državama poput Džordžije, Arizone i Nevade.

Glasači u Americi birali su svih 435 poslanika Predstavničkog doma Kongresa i 35 od 100 članova Senata.

Prema izlaznim anketama Edisona i Rojtersa, trenutno u Kongresu republikanci imaju 197 mjesta, a demokrate 173. Za većinu u ovom domu je potrebno 218 mandata.

Biraju se i guverneri 36 od 50 saveznih država, i veliki broj zvaničnika saveznih država i nižih nivoa vlasti.

Kandidatkinja Demokratska stranke Megi Hasan zabilježila je tijesnu pobjedu u državi Nju Hempšir u trci za Senat, dok je Džej Di Vans, republikanac, trijumfovao u trci u Ohaju.

Republikanac Brajan Kemp porazio je Stejsi Abrams iz Demokratske stranke u veoma neizvjesnom okršaju za guvernersku poziciju u Džordžiji.

Ipak, u nadmetanju za senatorsko mjesto u ovoj saveznoj državi, veoma je mala razlika u glasovima koje su dobili demokrata Rafael Vornok i republikanac Heršek Voker.

Od značajnih trka za izbor guvernera, na Floridi, prema projekcijama rezultata, Ron de Santis ide ka pobjedi, kao i demokrata Džon Šapiro u Pensilvaniji.

Konačni rezultati trke za Kongres neće biti poznati uskoro.

Više od 46 miliona Amerikanaca i Amerikanki glasalo je dan uoči izbora, lično ili elektronskom poštom, pa će nadležnima biti potrebno vrijeme za brojanje i obradu listića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније