Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ Beta ]

09. 12. 2022. 22:43   >>  22:41

SAD TVRDI

"Rusija i Iran idu ka punom odbrambenom partnerstvu"

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena optužila je danas Rusiju da se aktivno sprema za pružanje napredne vojne podrške Iranu, što uključuje sisteme za protivvazdušnu odbranu, helikoptere i borbene avione, u sklopu sve tješnje saradnje dve zemlje u kojoj Teheran već pruža Moskvi pomoć u vidu dronova, za ruske ratne udare na Ukrajinu.

Portparol Savjeta za bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi pozvao se danas na procjene američkih obavještajaca kao dokaze za ove tvrdnje i rekao je da Rusija nudi Iranu "nivo vojne i tehničke podrške bez presedana koji preobražava njihov odnos u puno odbrambeno partnerstvo".

Prema Kirbijevim riječima, Rusija i Iran razmatraju da u Rusiji sagrade objekate za proizvodnju dronova koji bi se koristili u ratu u Ukrajini, dok bi Rusija obučavala iranske pilote za korišćenje ruskih aviona-lovaca Su-35, a Iran bi mogao dobiti ove avione u roku od godinu dana.

"Ovi lovci-avioni bi značajno ojačali iransko vojno vazduhoplovstvo u odnosu na njihove susjede u regionu", ocijenio je Kirbi.

Američke tvrdnje iznijete danas dio su sračunatih napora SAD da globalno izoluju Rusiju, a u ovom slučaju na meti su arapske nacije koje nastoje da se izbore sa zlokobnim regionalnim uticajem Irana ali nisu zauzeli snažan stav u pogledu ruske invazije na Ukrajinu.

Ranije ove godine, Bajdenova administracija optužila je Saudijsku Arabiju da je stala na stranu Rusije u ovom konfliktu time što se založila za smanjenje proizvodnje nafte u sklopu naftnog kartela Opek plus - čija je članica i Rusija - a koje je ključno za finansiranje ratnih napora Moskve u Ukrajini.

Saudijska Arabija i Iran su, pak, na suprotnim stranama u dugogodišnjem posrednom ratu u Jemenu.

Prema Kirbijevim rečima, isporuke oružja predstavljale bi prekršaj rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a SAD bi "koristile sva sredstva koje joj stoje na raspolaganju da razotkriju i prekinu te aktivnosti".

Bajdenova administracija je više puta optužila Iran da pomaže Rusiji u njenoj invaziji na Ukrajinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније