Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ N1 ]

24. 01. 2023. 12:26   >>  12:37

NAKON PROTESTA U STOKHOLMU

Erdogan poručio Švedskoj da ne računa na podršku za NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan doveo je u pitanje proširenje NATO, nakon što je upozorio Švedsku da ne očekuje podršku za kandidaturu za članstvo, pošto su za vikend u Stokholmu protestovali antiislamski i prokurdski aktivisti.

Erdogan je osudio protest Rasmusa Paludana zbog paljenja Kurana, rekavši da je to uvreda za sve, a posebno za muslimane. Posebno je bio ljut na švedske vlasti što su dozvolile da se demonstracije održe ispred turske ambasade u Stokholmu pod "zaštitom" snaga bezbjednosti, javlja Glas Amerike (VOA).

"Jasno je da oni koji su dozvolili da se takva podlost dogodi ispred naše ambasade više ne mogu očekivati nikakvu dobru volju od nas u vezi sa svojom aplikacijom za članstvo u NATO", rekao je Erdogan i dodao da je Švedska sigurno ukalkulisala posljedice Paludanovih demonstracija.

Švedska i Finska aplicirale su za članstvo u NATO tokom rata u Ukrajini, nakon što su odustale od politike neutralnosti.

Erdogan je takođe kritikovao Švedsku što je dozvolila prokurdske proteste na kojima su demonstranti mahali zastavama različitih kurdskih grupa, uključujući Kurdistansku radničku partiju (PKK), koja je decenijama vodi borbu protiv Turske zahtijevajući autonomiju za Kurde.

PKK se smatra terorističkom grupom u Turskoj, EU i SAD, ali njeni simboli nisu zabranjeni u Švedskoj.

"Dakle, dozvolićete terorističkim organizacijama da divljaju vašim ulicama, a onda očekujete našu podršku za ulazak u NATO. To se ne dešava", rekao je Erdogan.

Švedski zvaničnici su naglasili da je sloboda izražavanja zagarantovana švedskim ustavom i daje ljudima široka prava da javno izraze svoje stavove, iako podsticanje na nasilje ili govor mržnje nije dozvoljeno.

Antiislamski aktivista Paludan, koji ima i dansko i švedsko državljanstvo, osnovao je krajnje desničarske stranke u obje zemlje koje nisu uspjele da osvoje nijedno mjesto na nacionalnim, regionalnim ili opštinskim izborima.

Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Švedskoj, njegova stranka je dobila samo 156 glasova širom zemlje. Njegovo spaljivanje Kurana izazvalo je kontraproteste u Turskoj tokom vikenda, gdje su demonstranti spalili njegovu fotografiju i švedsku zastavu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније