Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

02. 02. 2023. 18:05 >> 18:00

DVIJE GODINE OD PRESUDE

Borel pozvao Rusiju da oslobodi Navaljnog

Povodom druge godišnjice izricanja presude ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, visoki predstavnik EU Žozep Borel pozvao je danas Rusiju da Navaljnog odmah pusti iz zatvora, čime bi Rusija ispunila svoje obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, i sprovela mjeru Evropskog suda za ljudska prava kojom se traži oslobađanje Navaljnog.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) je prenijela da je Borel podsjetio da je sud u Rusiji politički motivisanom presudm prije dvije godine osudio Navaljnog, arbitrarnog privedenog i pritvorenog po povratku iz Rusije s liječenja kojim mu je u Berlinu spasen život poslije pokušaja ubistva trovanjem u Rusiji u avgustu 2020. vojnim hemijskim nervnim agensom zabranjenim prema Konvenciji o hemijskom oružju čija potpisnica je Rusija.

Borel je podsjetio i da je EU najsnažnije osudila trovanje Navaljnog i uvela sankcije onima koji su bili uključeni u taj pokušaj ubistva, arbitrarno hapšenje, suđenje i donošenje presude Navaljnom.

On je rekao da su "duboko uznemirujući" izvještaji o ponovljenom lošem ophođenju i uznemiravanju Navaljnog u zatvoru, kao i to što ga ruske zatvorske vlasti i psihički i fizički muče, i ukazujući da su ruske vlasti odgovorne za njegovu bezbjednost i zdravlje i da će ih EU pozvati na tu odgovornost.

EU ponavlja poziv Rusiji da u punoj mjeri sarađuje s Organizacijom za zabranu hemijskog oružja (OPCW), da osigura nepristrasnu međunarodnu istragu i da ispuni obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući da se usaglasi s prelaznom mjerom Evropskog suda za ljudska prava koji traži da Navaljni odmah bude pušten iz zatvora.

U saopštenju je Borel ukazao da je "neopravdan, neizazvan i ilegalan ruski rat protiv Ukrajine koji ulazi u 12. mjesec samo povećao rusku unutrašnju represiju i sistematsko suzbijanje najglasnijih kritičara Kremlja i građanskog društva u cjelini", i da EU ostaje uz Alekseja Navaljnog, Vladimira Kara-Murzu i druge političke zatvorenike kao i druge ruske državljane koji se usuđuju da govore istinu uprkos velikim ličnim rizicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније