Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ N1 ]

08. 02. 2023. 19:09 >> 19:03

AMERIČKA MORNARICA

SAD objavile fotografije ostataka kineskog balona

Američka mornarica objavila je fotografije kineskog balona za nadzor koji je oboren u subotu pošto je nekoliko dana letio iznad američke teritorije. Američki stručnjaci će detaljno ispitati ostatke kako bi utvrdili da li je riječ o špijunskom ili civilnom balonu, kako tvrde kineske vlasti.

Komanda američke mornarice objavila je nekoliko fotografija na svom Fejsbuk nalogu na kojima se vidi kako se veliki komadi balona uvlače u čamac.

Prvi ostaci kineskog balona pronađeni su dan pošto ga je u subotu oborio američki ratni avion iznad Atlantskog okeana u blizini Mirtl Biča u Južnoj Karolini.

Prema navodima Mornarice, ostaci balona rasuti su na području obima od jedanaest kilometara.

Američki zvaničnici su rekli da je balon bio visok oko 60 metara, a da je donji dio po veličini uporediv sa manjim putničkim avionima i da je težak više od hiljadu kilograma.

Kako prenosi BBC, stručnjaci kažu da bi proučavanjem ostataka balona SAD mogle da steknu dragocjen uvid u kinesku tehnologiju i tehnike vazdušnog nadzora, što bi im omogućilo da bolje razumiju za koje operacije je balon bio sposoban i kako prenosi informacije.

Peking i dalje tvrdi da je riječ o civilnom meteorološkom istraživačkom balonu koji je slučajno ušao u vazdušni prostor SAD.

SAD s druge strane tvrde da je balon bio špijunski, zbog čega je državni sekretar Entoni Blinken otkazao ranije planiranu posjetu Kini.

Blinken je akciju Kine nazvao neodgovornom i neprihvatljivom, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u ponedjeljak upozorilo da bi obaranje balona ozbiljno narušilo odnose dvije zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније