Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

02. 03. 2023. 18:59   >>  18:59

STARA 4.500 GODINA

U Egiptu otkrivena nova odaja Keopsove piramide

Egipatske vlasti objavile su danas da je otkrivena nova zatvorena odaja stara 4.500 godina u jednoj od velikih piramida u Gizi.

Hodnik koji se nalazi iznad ulaza na sjevernoj strani Keopsove piramide dug devet metara i širok dva metra otkriven je savremenim skenerima.

Arheolozi još uvijek ne znaju čemu je novootrivena odaja, u koju se ne može ući spolja, služila.

Egipatski arheolog Zahi Havas i ministar turizma Ahmed Eisa objavili su danas otkriće na ceremoniji ispred piramide.

Profesor za neinvazivna ispitivanja na Tehničkom univerzitetu u Minhenu i vodeći član istraživačkog tima Kristijan Grose izjavio je da se na kraju hodnika nalaze dvije velike ploče od krečnjaka.

"Sada je glavno da se otkrije šta je iza ovog kamenja i šta se nalazi ispod komore", rekao je Grose dodajući da su tokom istraživanja korišćene različite tehnike skeniranja.

Komora je pronađena ultrazvučnim merenjima i radarima koji skeniraju objekte ispod zemlje, a Grosi se nada da će te tehnike dovesti do daljih otkrića iz unutrašnjosti piramide.

Piramidu visoku 146 metara, sagradio je na visoravni Giza faraon četvrte dinastije Kufu ili Keops, koji je vladao od oko 2609. pne do 2584. pne.

Velika piramida najveća je od tri piramide koje se nalaze u Gizi i koje su jedno od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније