Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RSE ]

15. 03. 2023. 21:41 >> 21:42

NINISTO

"Turska donijela odluku o kandidaturi Finske za NATO"

Finski predsjednik Sauli Ninisto objavio je 15. marta da je Turska donijela odluku o ratifikaciji kandidature Finske za NATO i rekao da će ove sedmice posjetiti Istanbul kako bi saslušao presudu predsjednika Rečepa Tajipa Erdogana.

"Turci su se nadali da ću biti tamo da dobijem odgovor kada objave odluku. Naravno, prihvatio sam poziv i otići ću da primim njegov izraz namjere", rekao je Ninisto, piše AFP.

Erdogan je ranije nagovijestio da će Finskoj dati zeleno svjetlo i rekao da će Turska "održati obećanje koje je dala". On će se sastati sa Ninistom 17. marta.

"U petak ćemo se sastati sa gospodinom predsjednikom, uradićemo ono što naše obećanje zahtijeva", rekao je novinarima.

Finska, Švedska i Turska sklopile su trosmjerni sporazum na samitu NATO-a u Madridu u junu, a Turska je više puta izrazila frustracije zbog onoga što smatra neuspjehom Švedske da ispoštuje svoje obaveze, uz napomenu da je zadovoljna napretkom Finske.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je u utorak da se vjerovatnoća da će Finska ući u NATO prije Švedske "povećala" posljednjih sedmica, ali je naglasio da je ulazak samo pitanje vremena.

"Nastaviću svoj rad na podršci članstvu Švedske u NATO-u", rekao je Ninisto, dodajući da je o tome razgovarao sa Kristersonom.

Finska i Švedska odustale su od višedecenijske politike vojnog nesvrstavanja i podnijele zahtjev za pridruživanje zapadnom savezu prošlog maja, nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Turska je prekinula pregovore sa Švedskom nakon protesta u januaru koji su uključivali spaljivanje Kurana ispred turske ambasade u Štokholmu, ali su pregovori nastavljeni u Briselu 9. marta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније