Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ n1 ]

22. 03. 2023. 21:58 >> 21:58

IAKO JE OMRAŽENA U NARODU

Makron želi da reforma penzionog sistema bude sprovedena

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da bi reforma penzionog sistema trebalo da bude sprovedena do kraja godine iako je omražena u narodu i da je spreman da bude nepopularan zbog toga.

Makron je u intervjuu francuskim televizijama TF1 i Frans 2 rekao da je reforma neophodna i da je ne sprovodi iz zadovoljstva.

„Ja ne tražim da ponovo budem izabran. Između anketa o popularnosti i opšteg interesa zemlje, biram interes zemlje“, rekao je Makron i dodao da je spreman zbog toga da bude nepopularan.

Prema njegovim riječima, ne postoji drugo rješenje nego raditi više.

Francuzi i dio opozicije su ogorčeni jer reforma predviđa i pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Makron je u utorak odbacio rekonstrukciju vlade, raspuštanje parlamenta i raspisivanje referenduma o reformi penzionog sistema.

Francuski predsjednik je rekao da ima povjerenje u premijerku Elizabet Born koja je nedavno iskoristila ustavno pravo za donošenje zakona o reformi bez glasanja u Parlamentu gdje su joj se poslanici usprotivili.

Zbog toga su poslanici opozicije podnijeli dva predloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ali to nije prošlo u Parlamentu. To se i očekivali jer Makronova koalicija ima relativnu većinu i za zakon je imala podršku nekih opozicionih stranaka, među kojima je tradicionalna desničarska stranka Republikanci.

Makronov intervju je očekivan od januara, kada su pokrenuti protesti i štrajkovi protiv reforme penzionog sistema. Na nekim protestima je bilo fizičkih sukoba.

Štrajkovi i blokade su i danas, posebno u naftnom sektoru, a za sjutra su ponovo najavljeni protesti širom Francuske.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније