Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

29. 03. 2023. 13:04   >>  13:05

UNAPRIJEĐEN

Izrael lansirao izviđački satelit Ofek 13

Novi izraelski izviđački satelit Ofek 13 je uspješno lansiran u svemir, potvrdili su Ministarstvo odbrane i Vazdušno-kosmička industrija, javljaju danas mediji.

Satelit je lansiran kasno sinoć a korišćen je lanser Šavit 2 na otvorenom prostoru u centralnom dijelu Izraela.

Ofek 13 je unapređeni satelit za nadgledanje, saopštilo je minstarstvo odbrane i najavilo da će, kada uđe u orbitu, testirati njegovu "ispravnost i nivo performanse".

Razvojem i proizvodnjom satelita je rukovodilo to ministarstvo preko direkcije izraelske vojske za svemir i nekoliko drugih vojnih jedinica je učestvovalo u procesu, među njima i obaveštajna jedinica i vazduhoplovne snage.

Rukovodilac direkcije za svemir Avi Berger je objasnio da je Ofek 13 satelit za posmatranje najopremljeniji te vrste u svijetu.

"Lansiranje je bilo uspješno, u skladu sa planom. Prvi signali iz satelita su takođe odlični. U narednim nedjeljama ćemo završiti tehničke testove i primiti prve slike u sklopu priprema da transferišemo satelit za operativnu upotrebu u IDF (Izraelskim odbrambenim snagama)", rekao je Berger.

Ofek 13 je najnoviji u nizu Ofek izviđačkih satelita, a prvi je lansiran 1988.

Prije Ofeka 13 je lansiran Ofek 16, u julu 2020.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније