Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

30. 03. 2023. 13:59 >> 13:59

OČEKUJU ODOBRENjE TURSKE

Francuska se nada skorijem ulasku Švedske i Finske u NATO

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona izrazila je danas nadu da će odluke o prijemu Švedske i Finske u NATO biti "brzo ratifikovane", jer se očekuje da će Parlament Turski uskoro odobriti da bar Finska može da se pridruži tom savezu.

Kolona je rekla da se nada da će samit NATO-a u Vilnjusu u julu biti "uspješan i da će na samitu biti 32 zemlje".

"Odluke o prijemu Švedske i Finske treba brzo da se ratifikuju", rekla je ona novinarima.

Švedska i Finska su zahtjev za pridruženje NATO-u podnijele u maju 2022. godine zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Za prijem u NATO potrebno je jednoglasnost. U ponedjeljak su mađarski poslanici ratifikovali zahtjev Finske za pridruživanje NATO-u. Međutim, odobrenje za Švedsku je zastalo zbog protivljenja Turske i Mađarske.

Turska vlada je optužila Švedsku da je previše "meka" prema grupama za koje Turska smatra da su terorističke. Predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da su Ankari potrebna dodatna uvjeravanja prije nego što da konačno odobrenje.

Članovi vladajuće stranke u Mađarskoj rekli su da će sačekati da vlada u Stokholmu razjasni nesuglasice prije no što zakažu glasanje u Parlamentu.

Vlada u Budimpešti navodi da su neki švedski političari davali podrugljive izjave o stanju demokratije u Mađarskoj i da su doprinijeli zamrzavanju milijardi fondova Evropske unije zbog navodnog kršenja vladavine prava i demokratije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније