Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

03. 04. 2023. 20:15 >> 20:14

NA TRILATERALNE RAZGOVORE

Vođe Njemačke, Rumunije i Moldavije sastali se u Bukureštu

Njemački kancelar Olaf Šolc danas je doputovao u Bukurešt na trilateralne razgovore sa predsjednicima Rumunije i Moldavije, o jačanju veza u vrijeme ruskog rata u Ukrajini i načinima da podrže Moldaviju.

Šolc se prvo sastao sa rumunskim predsjednikom Klausom Johanisom a razgovor je bio usmjeren na ekonomiju i energetiku, ali i vojnu saradnju na istočnom krilu NATO i bezbjednost u regionu Crnog mora.

Joanis je rekao na konferenciji za novinare posle razgovora da raste strateški značaj regiona i pozvao NATO da znatno ojača svoju odbranu i poziciju odvraćanja u toj oblasti.

Šolc je istakao jake veze Njemačke i Rumunije i ponovio obećanje da će pružiti Ukrajini vojnu pomoć koliko bude potrebno i da se na tome stalno i zajednički radi.

Dvojica vođa takođe su se složila o značaju širenja EU navodeći da ostaje ključni prioritet da Zapadni Balkan jednog dana postane članica EU bloka, rekao je Johanis.

"Mi takođe dijelimo zajedničku viziju oko strateških vrijednosti širenja EU na istok", rekao je predsjednik Rumunije.

Joanisu i Šolcu kasnije se pridružila moldavska predsjednica Maja Sandu u razgovoru o tome kako da podrže njenu zemlju koja je bila suočena sa nizom kriza protekle godine uključujući navodne pokušaje Moskve da je destabilizuje.

Moldavija je dobila status kandidata EU u junu, istog dana kada i Ukrajina.

Sandu je rekla na konferenciji na novinare posle razgovora da je Moldavija najosjetljiviji ukrajinski susjed i dodala da demokratske zemlje moraju pomagati jedna drugoj kada su im vrijednosti pod napadom.

"Neki su željeli da Moldavija padne, ali Moldavija stoji uspravno. Oslobodili smo se ruskog ucjenjivanja oko gasa, pomogli smo ljudima da plate svoje račne i što je najvažnije ostali smo privrženi evropskim vrijednostima. Moldavija je pokazala cijelom svijetu da smo mi evropska zemlja", rekla je ona.

Šolc je rekao novinarima da je Moldavija dio evropske porodice i izrazio zabrinutost zbog izvještaja da Rusija pokušava da destabilizuje Moldaviju.

"Suverentit i teritorijalni integritet svake zemlje je nepovrjediv. Zato činimo sve što možemo da podržimo Moldaviju u odbrani od napada Rusije u pokušaju da je destabilizuje", rekao je Šolc.

Johanis je rekao da Moldavija nije sama i ukazao da ovaj trilateralni sastanak to pokazuje.

Policija Moldavije saopštila je prošlog mjeseca da je spriječila plan grupa sabotera koje podržava Rusija koji su specijalno trenirani da izazovu masovne nemire protiv prozapadne vlade.

To je rečeno samo nekoliko dana pošto su američki obavještajni zvaničnici rekli da osobe sa vezama sa ruskom obavještajnom službom namjeravaju da iskoriste proteste kao osnovu za pokušaj svrgavanja moldavske vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније