Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

19. 04. 2023. 08:16 >> 08:16

TURNEJA PO LATINSKOJ AMERICI

Lavrov u Venecueli za savez protiv "ucjena" Zapada

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, na turneji po Latinskoj Americi, rekao je u utorak u Karakasu, u Venecueli, da je neophodno "udružiti snage" za suprotstavljanje "ucjenama" Zapada.

"Neophodno je udružiti snage da bismo se suprotstavili pokušajima ucjene i ilegalnom jednostranom pritisku sa Zapada", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa svojim venecuelanskim kolegom Ivanom Gilom, govoreći o "multipolarnom svijetu".

Poslije Brazila, Venecuela je drugi dio turneje Lavrova po Latinskoj Americi, a potom ide i na Kubu i u Nikaragvu.

"Venecuela, Kuba i Nikaragva su zemlje koje biraju svoj put", rekao je on. Te tri zemlje imaju vlade inspirisane socijalizmom i hronično loše odnose sa Sjedinjenim Državama.

Ruski ministar se osvrnuo i na rat u Ukrajini, rekavši: "Situaciju u Ukrajini i druge konflikte u svijetu rješavaćemo principima Povelje Ujedinjenih nacija o suverenoj pravičnosti država, na principu nedjeljivosti bezbjednosti".

"Naš zadatak je da obezbijedimo da se Povelja UN primjenjuje u potpunosti i da se pravo na samoopredjeljenje ne guši kada Zapadu odgovara", dodao je on.

Venecuela koja je bila ključni ruski saveznik iz vremena predsjednika Uga Čavesa (1999-2013), više puta je izražavala podršku Rusiji i Vladimiru Putinu prije i poslije početka rata u Ukrajini.

Rusija je posebno pomogla Venecueli da zaobiđe sankcije koje su joj uvele Sjedinjene Države i druge zapadne sile.

Rusija se takođe suočava sa sankcijama Evropske unije i Sjedinjenih Država otkako je napala Ukrajinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније