Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

28. 04. 2023. 10:22 >> 10:22

ŠVAJCARSKA

Radio isprobao vještačku inteligenciju kao voditelja programa

Glasovi zvuče kao poznate ličnosti, muzika sadrži trendovske plesne ritmove i hip-hop sinkope, a šale i smijeh su zarazni. Ali slušaoci jedne neobične švajcarske javne radio stanice u četvrtak su više puta dobijali poruku: "Današnji program vam donosi vještačka inteligencija".

Tri mjeseca u nastajanju, stanica na francuskom jeziku "Kuler 3" (Couleur 3) reklamira jednodnevni eksperiment koristeći klonirane glasove pet pravih, ljudskih prezentera - za šta menadžeri tvrde da je prva u svijetu, i nikada ranije emitovane muzika koju je skoro u potpunosti sastavio kompjuter, a ne ljudi. Od 6 do 19 časova, saopštila je stanica, AI je kontrolisala njen etar. Svakih 20 minuta slušaoci su dobijali poruku da je autor vještačka inteligencija.

Uz sablasnu numeru nalik naučno-fantastičnom filmu koja je zujala u pozadini, umirujući, hrapavi ženski glas je rekao: "AI osvaja vaš omiljeni radio".

"Već 13 sati, naši digitalni alter egoi su preuzeli uzde, emitujući svoje glasove i svoje poruke širom etra, bez milosti ili predaha", rekao je glas ponekad gotovo ismijevajući slušaoce. "Granice između čovjeka i mašine su zamagljene, a na vama je da otkrijete šta je stvarno, a šta lažno".

"Naši glasovni klonovi i vještačka inteligencija su tu da vas uznemire, iznenade i potresu. I što se toga tiče, ovaj tekst je takođe napisao robot", bio je tekst tog vještačkog glasa.

Eksplozivno pojavljivanje ChatGPT-a prošle jeseni i drugog alata "generativne vještačke inteligencije" izazvalo je uzbuđenje, a i strah, konfuziju, fascinaciju, smijeh ili zabrinutost zbog dugoročnih ekonomskih, kulturnih, društvenih, pa čak i političkih posljedica. Neki muzičari su se žalili da im je vještačka inteligencija otela stilove.

Suočena s takvom neposlušnošću, švajcarska stanica u okviru javnog emitera Radio Televizije Švajcarske, primjećuje zabrinutost zbog vještačke inteligencije i prihvata i nastoji da je demistifikuje.

Antoan Multon, šef stanice, rekao je da bi "Kuler 3" mogao da se izvuče sa eksperimentom jer je već poznat kao "provokativan".

Iako bi se neki mogli bojati da bi taj projekat mogao da bude prvi korak ka zastarijevanju ljudi u etru - i otpuštanju osoblja, ili da bi mogao da oslabi novinarstvo, on je branio projekat kao lekciju o tome kako živjeti sa vještačkom inteligencijom.

"Mislim da ako postanemo nojevi... gurnemo glave u pijesak i kažemo: 'Moj bože, postoji nova tehnologija! Svi ćemo umrijeti!' i onda: Da, umrećemo zato što (AI) dolazi, htjeli mi to ili ne", rekao je Multon u razgovoru telefonom za AP. "Želimo da ovladamo tehnologijom kako bismo onda mogli da je ograničimo", objasnio je on.

Neki su otišli ​​još dalje, poput medijske kompanije "Futuri" iz Seven Hilsa iz Ohaja, u SAD, koja je uvela RadioGPT koji se oslanja na vještačku inteligenciju.

Na "Kuler 3" glasovi voditelja su klonirani uz pomoć softverske kompanije "Respeecher" koja je radila sa holivudskim studijima i na čijem sajtu piše da je njen tim uglavnom u Ukrajini.

Na stotine poruka stiglo je u stanicu ujutro ubrzo po početku programa, navodi se u saopštenju švajcarskog javnog radija. Jedan se žalio na dosadne šale. Drugi slušalac, zapanjen, priznao je da jeste zapanjen. Jedan kritičar nazvao je projekat gubljenjem vremena za stanicu koja dobija javna sredstva.

"Glavne povratne informacije koje dobijamo, u 90 odsto poruka, su: 'Super je, ali nedostaje ljudski element. Možete da osjetite da su to roboti i da ima manje iznenađenja, manje ličnog' ", rekao je Multon, napominjući da je diskusija o eksperimentu u etru planirana za petak i da će u njoj učestvvati stvarni ljudi.

"Mnoge poruke su upravo govorile: ’Vratite nam naše ljude!' ", rekao je on. "Mislim da je to sjajno".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније