Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ n1 ]

09. 05. 2023. 20:11   >>  20:12

CIVILNA GARDA

U Španiji zbog velike suše hapse vlasnike ilegalnih bunara

Španska civilna garda saopštila je da je uhapsila 26 ljudi u racijama na ilegalne bunare u Andaluziji u okviru šire akcije protiv nedozvoljene upotrebe vode u vrijeme produžene suše.

Odjeljenje Civilne garde za ekološki kriminal saopštilo je da je identifikovalo 250 prekršaja poljoprivrednika koji gaje voće, a napravili su ilegalne bunare i bušotine u oblasti Aharkija, istočno od priobalnog grada Malage. Šteta nanijeta vodnoj infrastrukturi procjenjuje se na 10 miliona eura.

Vlada Španije se zalaže za sve stroža pravila upotrebe vode u Andaluziji, najvažnijoj oblasti na svijetu za proizvodnju maslinovog ulja i ključnog proizvođača voća i povrća za Evropu.

Rekordno visoke temperature u aprilu u Andaluziji nadovezale su se na već hroničan problem nedovoljno kiše. Čak i prije početka ljeta količina vode u basenu rijeke Guadalkivir, koja prolazi kroz tu teritoriju, iznosi samo oko 27,95 odsto uobičajene.

Poljoprivrednicima u toj oblasti je za navodnjavanje ostalo tej deset odsto vode koju obično koriste.

Ovakva situacija u toj velikoj poljoprivrednoj oblasti, kao i u sjeveroistočnoj Katoloniji, znači da su ukupne rezerve vode u Španiji opale na 48,9 odsto.

Prošli mjesec je bio najsušniji april do sada u Španiji. Sada je 27 odsto teritorije Španije ili u vanrednom stanju suše, ili u stanju upozorenja na suša predstoji.

Poljoprivrednici širom zapadnog Sredozemlja upozorili su da će vjerovatno rod podbaciti.

Zalihe vode su sve više političko pitanje uoči lokalnih izbora 28. maja u Španiji. Ljevičarska centralna vlada kritikovala je desničarsku regionalnu upravu Andaluzije da pokušava da „proglasi amnestiju“ za ilegalne bunare u regionu Donjana, čime se krši propis Evropske unije.

Ekstremni desničari u Španiji pribjegli su društvenim mrežama da šire dezinformacije o tome da je jedan vladin zvaničnik naredio pražnjenje improvizovanih bazena u koje poljoprivrednici sakupljaju vodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније