Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ A.B. ]

27. 05. 2023. 15:24 >> 15:42

AMERIČKI DIPLOMATA

Kisindžer upozorava: Svijet je u haosu

Težnja da Ukrajina postane članica NATO-a bila je ozbiljna greška koja je dovela do ukrajinskog sukoba, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer u intervjuu američkom izdanju „Vol strit džurnal“.

Kisindžer smatra da je Rusija stotinama godina bila ambivalentna prema Evropi.

Dodao je i da je Moskva bila zainteresovana za razvoj odnosa sa Evropom, ali se istovremeno pribojavala prijetnje koja iz nje dolazi.

Kisindžer je dodao da Ukrajina na kraju sukoba treba da uđe u NATO.

„Moj položaj je ironičan, jer sam bio sȃm kada sam se protivio članstvu Ukrajine i gotovo da sam usamljen u zalaganju za njeno pridruženje Alijansi“, objasnio je bivši američki državni sekretar.

Prema njegovim riječima, Kijev ne treba da pokušava da vrati Krim, jer se to može negativno odraziti na cio svijet. 

„Za Rusiju bi gubitak Sevastopolja koji nikada u istoriji nije bio ukrajinski bio takav udarac, da bi integritet države bio ugrožen. Smatram da je to nepoželjno za svijet posle Ukrajine“, rekao je on.

Kisindžer je, govoreći o konkurenciji između SAD i Kine, prokomentarisao da je većina vodećih svjetskih sila izgubila orijentire u novim uslovima na svjetskoj sceni i nalaze se u procesu adaptacije ili promjena.

On ocjenjuje da u svijetu sada vlada „haos“.

Većina zemalja, ističe on, „nema dominantnu tačku gledišta na ono šta žele da postignu“ na svjetskoj sceni.

Bivši američki zvaničnik je još naglasio da SAD smatraju da su pravedne i ne slijede egoistične ciljeve u spoljnoj politici, ali ostatak svijeta se ne slaže sa tim gledištem, posebno Kina.

Ranije je Kisindžer u intervjuu izdanju „Ekonomist“ izjavio da su Vašington i Peking najveće prijetnje svijetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније