Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

06. 06. 2023. 18:43   >>  18:43 2

LIDERI DEVET ZEMALjA

Istočno krilo NATO-a želi jaču podršku Ukrajini

Saveznici u NATO-u treba da imaju za cilj dalje jačanje podrške Ukrajini i njenoj težnji da postane članica Alijanse, saopštili su danas lideri devet zemalja centralne i istočne Evrope.

Lideri neformalne grupe poznate kao Bukureštanska devetorka, nacija istočnog krila NATO-a, razgovarali su danas u Bratislavi o zajedničkom pristupu na samitu NATO koji je zakazan od 11. do 13. jula u Viljnusu.

"Cilj nam je na snažniji, višegodišnji i sveobuhvatniji paket podrške Ukrajini, koji će ojačati njene odbrambene kapacitete. U svjetlu agresorskog rata Rusije, nastavićemo podršku da ojačamo kapacitet Ukrajine da se odbrani i da ublaži humanitarnu katastrofu", saopšteno je na kraju sastanka, kojem je prisustvovao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Lideri su rekli da u Vilnjusu očekuju "političke odnose sa Ukrajinom na novom nivou kao i pokretanje novog političkog puta koji će dovesti do članstva Ukrajine u NATO-u, kada uslovi to dozvole".

"Rusija je najveća i direktna prijetnja bezbjednosti saveznika i moramo da budemo spremni da tako i ostane. Očekujemo da će samit u Viljnusu dodatno ojačati odbrambeni stav NATO-a na istočnom krilu kako bi se odvratila i uskratila svaka prilika za agresiju", dodaje se u saopštenju.

Bukureštanska devetorka okupila se kao odgovor na rusku aneksiju poluostrva Krim od Ukrajine 2014. Tu grupu čine Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније