Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

09. 06. 2023. 09:42   >>  09:42

BIVŠI PREDSJEDNIK

Optužnica protiv Trampa za pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp objavio je sinoć da je protiv njega podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima koje je zadržao nakon što je napustio Bijelu kuću u januaru 2021. godine.

Kako navodi Glas Amerike (VOA), ovo je prva federalna optužnica u istoriji protiv nekog od bivših američkih predsjednika.

Sekretarijat za pravosuđe nije odmah zvanično potvrdio optužnicu, ali dvije osobe koje su upoznate sa situacijom, a nijesu imale odobrenje da o tome javno govore, potvrdile su da optužnica sadrži sedam tačaka.

Nujork tajms je izvijestio da među optužbe spadaju zavjera za opstrukciju pravde, davanje lažnih izjava, kao i svjesno zadržavanje tajni o nacionalnoj odbrani, kao oblik kršenja Zakona o špijunaži. Trampov advokat potvrdio je ove navode za Si-En-En (CNN).

Višemjesečnu istragu je predvodio specijalni tužilac Džek Smit, a fokus je bio na tome da li je Tramp prekršio zakon neovlašćeno zadržavajući povjerljive dokumente, odnosno da li je preduzeo korake da za opstrukciju vladnih napora da pronađe ta dokumenta.

U okviru istrage Sekretarijata za pravosuđe, istražitelji su prije godinu dana zaplijenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago, na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku povjerljivosti. Prije toga, Trampovi advokati su navodili da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi.

Ovaj slučaj predstavlja još jedan, vjerovatno i najveći do sada pravni izazov za Trampa, protiv koga je nedavno u Njujorku podignuta optužnica po 34 tačke u slučaju pokušaja zataškavanja vanbračne afere za vrijeme kampanje za predsjedničke izbore.

Protiv njega su takođe u toku istrage u Vašingtonu i Atlanti, koje bi mogle rezultirati krivičnim optužnicama.

Tramp je na društvenoj mreži Truth Social saopštio i da u sudnici u Majamiju mora da se pojavi narednog utorka.

On je takođe napisao da je "nevin čovjek".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније