Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

08. 09. 2023. 08:03 >> 08:04

BEZ JAVNE CEREMONIJE

Velika Britanija obilježava godinu od smrti kraljice

Velika Britanija danas će uz privatne počasti bez javne ceremonije obilježava prvu godišnjicu smrti kraljice Elizabete Druge koja je vladala 70 godina i čiji je prijesto naslijedio njen sin Čarls Treći.

Kraljica Elizabeta Druga (96) umrla je 8. septembra 2022. u svom zamku Balmoral u Škotskoj, gdje je tradicionalno provodila ljeto.

Tada je počeo period nacionalne žalosti tokom kojeg su stotine hiljada Britanaca čekale satima da odaju posljednju poštu kraljici i poklone se pred njenim kovčegom.

Godinu dana kasnije, nije planiran nijedan veliki javni događaj u znak sjećanja na njenu smrt i promjenu ere u britanskoj monarhiji.

"Sa velikom ljubavlju se sjećamo njenog dugog života, njene posvećene službe i svega što je ona značila za mnoge od nas", rekao je kralj Čarls Treći u snimljenoj poruci.

"Takođe sam duboko zahvalan na ljubavi i podršci koje su iskazane mojoj supruzi i meni tokom ove godine, jer činimo sve što možemo da vam svima budemo na usluzi", dodao je kralj.

Iako je Čarls manje popularan od majke, nedavno istraživanje je pokazalo da 59 odsto Britanaca vjeruje da kralj dobro obavlja svoju posao, dok 17 odsto misli suprotno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније