Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

20. 09. 2023. 12:29 >> 12:29

OČEKUJU RAST OD 3%

OECD podigao prognozu rasta svjetskog BDP-a u ovoj godini

Niže cijene energije i otvaranje Kine pomogli su svjetskoj ekonomiji na početku godine, saopštili su iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), podigavši prognozu rasta, ali sve se jasnije naziru posljedice strože monetarne politike.

Svjetski bruto domaći proizvod (BDP) trebalo bi da u ovoj godini poraste tri odsto, procjenjuje OECD, podigavši procjenu iz juna 0,3 procentna boda, prenosi SEEbiz.

Prošle godine je prema njihovim procjenama porastao 3,3 odsto.

U narednoj godini aktivnost bi trebalo da poraste 2,7 odsto, 0,2 procentna boda slabije nego što su procijenili u junu.

Zahvaljujući nižim cijenama energije i otvaranju Kine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja svjetska ekonomija je porasla na početku godine snažnije nego što se očekivalo, kazali su iz OECD-a.

Oni smatraju da bi rast sada trebalo da posustane i da se sve jasnije naziru posljedice postrožene monetarne politike, raspoloženje kompanija i potrošača slabi, a kineski rast posustaje.

Američka ekonomija pokazala se u ovoj godini otpornom na podignute troškove zaduživanja, naveli su iz OECD-a, procijenivši da će aktivnost u ovoj godini porasti 2,2 odsto, 0,6 procentnih bodova snažnije nego što su očekivali u junu.

U narednoj godini postroženi uslovi finansiranja "ublažiće pritisak potražnje" i ekonomija će znatno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 odsto.

U eurozoni potražnja je već prigušena pa će BDP u ovoj godini porasti 0,6 odsto, 0,3 procentna boda slabije no što se očekivalo u junu. Snižena je i procjena za iduću godinu, 0,4 procentna boda na 1,1 odsto.

Aktivnost u zoni primjene zajedničke evropske valute blago će ubrzati u idućoj godini budući da će oslabiti negativan uticaj visoke inflacije na realna primanja.

Njemački BDP trebalo bi ove godine da se smanji 0,2 odsto i poraste 0,9 odsto u narednoj godini. U junu je OECD najvećoj evropskoj ekonomiji u ovoj godini prognozirao stagnaciju i 1,3-odstotni rast u narednoj.

OECD je snizio i prognoze rasta kineske ekonomije u ovoj i idućoj godini, zbog prigušene domaće potražnje i "strukturnog stresa na tržištu nekretnina".

Sada predviđaju da će rast druge najveće privredesvijeta usporiti s procijenjenih ovogodišnjih 5,1 odsto na 4,6 posto u narednoj godini. U junu su Kini prognozirali rast od 5,4 odsto u ovoj godini i od 5,1 odsto u idućoj.

Oni upozoravaju da pretežu rizici koji bi mogli zakočiti ekonomski rast, ističući moguće značajnije probleme u obuzdavanju inflacije i moguće nove poremećaje na tržištima energije i hrane. Dodatno bi rast zakočilo i oštrije usporavanje aktivnosti u Kini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније