Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

22. 11. 2023. 22:52 >> 22:54

BIVŠI TVITER

EU privremeno prestaje da se rekamira na mreži Iks

Evropska unija će, za sada, prestati da se reklamira na društvenoj mreži Iks, ranije poznatoj kao Tviter, pozivajući se na "alarmantno povećanje količine" govora mržnje i dezinformacija na toj platformi u vlasništvu Ilona Maska, saopštila je večeras Evropska komisija, a prenosi CNN.

Drastičniji potez mogao bi da uslijedi sljedeće godine, kada bi Komisija - izvršno tijelo Unije - mogla kazniti Iks sa više od 100 miliona dolara ukoliko se utvrdi da je Maskova kompanija prekršila nova, stroga pravila Unije u vezi sa problematičnim sadržajima na digitalnim medijima.

"Posljednjih sedmica vidimo alarmantno povećanje količine dezinfromacija i govora mržnje na nekoliko socijalnih medijskih platformi", rekao je portparol Komisije Johanes Bark.

Prema njegovim riječima, Komisija je posavjetovala evropske institucije da se "uzdrže od reklamiranja" na platformama na kojima je ovakav sadržaj prisutan.

Bark je dodao da jedino može da potvrdi da je Iks na udaru privremene zabrane reklamiranja.

U oktobru, nekoliko dana pošto je militantni palestinski pokret Hamas krenuo u krvavi napad na Izrael, Evropska komisija je zatražila od Iksa detaljne podatke o tome kakve je akcije poduzela u borbi za sprečavanja širenja "ilegalnih sadržaja i dezinformacija" na svojoj platformi.

Komisija za sada proučava odgovor Iksa i u procesu je odlučivanja o daljim koracima.

Slične informacije Komisija je zatražila od TikToka i kompanije Meta, koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније