Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

ртцг.ме

01. 12. 2023. 21:52 >> 21:52

UKRAJINA

Kuleba: Mnoge zemlje pokušale da posreduju, malo njih uspjelo

Perspektiva odnosa Ukrajine i Srbije uvijek je dobra i nema ničega što razdvaja dvije zemlje ili što otuđuje jednu od druge, rekao je za "Juronjuz Srbija" ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. Ističe da je to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji najveće razočaranje u odnosima dvije zemlje, ali da ipak, politički posmatrano, Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, kao što Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije.

Kuleba je, govoreći o odnosima Kijeva i Beograda, podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao sastanak sa Volodimirom Zelenskim koji je učestvovao na samitu između Ukrajine i zemalja Zapadnog Balkana.

"Predsjednik parlamenta Srbije učestvovao je na parlamentarnom samitu Krimske platforme, premijerka Srbije se obratila na međuvladinom samitu Krimske platforme. Politički gledano, budućnost obje naše zemlje je u EU. Sve ostalo je stvar diplomatije", rekao je Kuleba.

Upitan o drugim načinima na koje Srbija pomaže Ukrajini, napominje da se svaka zemlja ocjenjuje prema zaslugama i da se on ne fokusira samo na pitanje sankcija jer je to jedan element u okviru odnosa sa Srbijom.

"Obje strane pokušavaju da popune te odnose sa što je više aspekata moguće", dodao je.

Kada je riječ o potencijalnoj mogućnosti da Srbija učestvuje u posredovanju između Kijeva i Moskve, Kuleba je naveo da su, od početka invazije, mnoge zemlje pokušale da posreduju, ali da je malo njih uspjelo.

"Nijesu uspele da zaustave rat. Ja bih preporučio dvije stvari. Umjesto da se bavimo velikim pitanjem zaustavljanja rata, preporučio bih podršku mirovnoj formuli koju je Ukrajina predložila kao put ka okončanju rata. Druga stvar, trebalo bi da se fokusiramo na konkretan problem koji je nastao zbog rata i da pokušamo da ga riješimo u odnosima sa Rusijom. Na primjer, neke zemlje rade na povratku ukrajinske djece koja su bila ilegalno deportovana, praktično oteta od strane Rusa iz Ukrajine i to je samo jedno od pitanja vezanih za rat i izuzetno važno pitanje. I neke zemlje koriste svoje odnose sa Moskvom da nam pomognu da vratimo djecu nazad u Ukrajinu. Stategija fokusiranja na konkretna pitanja umjesto na šira pitanja rata i mira daleko je efikasnija", poručio je Kuleba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније