Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

09. 01. 2024. 21:51 >> 21:53
Čitaj mi:

PALMIRA

Krvavi napad u pustinji: Džihadisti ubili 14 sirijskih vojnika

Džihadisti Islamske države ubili su 14 sirijskih vojnika tokom napada na vojni autobus u pustinji, saopštila je danas nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava.

„Najmanje 14 pripadnika režimskih snaga je ubijeno, a mnogi su povrijeđeni u krvavom napadu pripadnika Islamske države na vojni autobus u pustinji Palmira“, u istočnoj provinciji Homs, navodi se u saopštenju.

Sirijsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je bio „teroristički“ napad, ali je navelo da je ubijeno osam vojnika.

Prema navodima nevladine organizacije, zo je drugi napad koji je Islamska država sprovela na sirijske snage od početka godine.

Devet vojnika i pripadnika provladinih snaga ubijeno je 1. januara tokom napada grupe na vojne položaje u istočnoj pustinji.

Islamska država je nedavno pojačala napade u Siriji na snage sirijskog režima, posebno iz pustinje u koju su se njeni borci povukli posle gubitka ogromnih delova teritorija koje je kontrolisala u Siriji 2019. godine.

U junu 2014. džihadisti Islamske države uspostavili su samoproglašeni kalifat u ogromnom regionu koji se prostire na Iraku i Siriji.

Međunarodna koalicija, predvođena SAD, borila se protiv te organizacije sve dok Sirijske demokratske snage (SDF), u kojima dominiraju Kurdi, nisu zauzele poslednje uporište Islamske države u martu 2019. godine. U pitanju je Baghuz na istoku Sirije, što je značilo teritorijalni poraz Islamske države.

Međutim, ta organizacija je nastavila da povreme napada sirijske snage i pripadnike SDF-a u ogromnoj sirijskoj pustinji.

Građanski rat u Siriji, pokrenut 2011. godine represijom prodemokratskih demonstracija, ostavio je više od pola miliona mrtvih i podijelio zemlju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније