Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ N1, Agencije ]

13. 01. 2024. 16:40 >> 16:41
1

NOVI RAT NA BLISKOM ISTOKU

Huti upozoravaju: Bombardovaćemo zemlje koje podržavaju Ameriku

Na Bliskom istoku planuo je novi ratni požar. SAD i Velika Britanija u petak rano ujutru počele su napade na ciljeve Huta, pobunjeničku grupu koja kontroliše većinu teritorije Jemena. Držeći taj prostor, jemenski Huti kontrolišu i dio Crvenog mora kojim prolazi ključna ruta teretnog brodskog prometa između Azije i Europe.

16:39

Huti upozorili: Gađaćemo zemlje koje pomažu SAD u bombardovanju Jemena

SAD kažu da su udari na položaje Huta osmišljeni da smanje njihovu sposobnost da nastave sa napadima dronova i raketa na brodove u Crvenom moru.

 

Huti kažu da su njihove akcije zapravo reakcija na izraelski rat protiv Hamasa u Gazi i obećali su da će uzvratiti.

Опширније

16:38

Specijalni izaslanik UN u Jemenu poziva na "maksimalnu uzdržanost"

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija u Jemenu izrazio je zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u toj zemlji i pozvao "sve uključene da budu maksimalno uzdržani".

U saopštenju, Hans Grundberg ponavlja poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša uključenim stranama da izbjegavaju akcije koje bi "pogoršale situaciju u Jemenu, eskalirali prijetnju po pomorskim trgovačkim putevima ili dodatno podstakli regionalne tenzije u ovom kritičnom trenutku".

Опширније

16:38

Jemenska vlada osuđuje Hute zbog "eskalacije" tenzija

Međunarodno priznata vlada Jemena osudila je Hute zbog "uvlačenja zemlje u sukob" nakon napada koje su predvodile SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo na mete Huta ove nedelje.

U saopštenju, koje je u petak podijelila zvanična novinska agencija Saba, vlast sa sedištem u Adenu optužila je pobunjenike da "stvaraju sukob radi propagande", nakon njihovih napada u Crvenom moru, i "lažne tvrdnje" o podršci Gazi, prenosi Bi-Bi-Si.

Опширније

09:54

Tramp kritikovao odluku o napadu na jemenske Hute

Bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp kritikovao je Bajdena i njegovu administraciju zbog odluke da pokrenu zračne napade na jemenske Hute.

Tokom predizborne kampanje Tramp je govorio o odluci SAD-a da napadne položaje Huta u Jemenu.

"Dakle, dozvolite mi da to razjasnim. Bacamo bombe po cijelom Bliskom istoku. Opet. Tamo sam pobijedio ISIL, a naš ministar odbrane, koji je nestao na pet dana, vodi rat sa svog laptopa u bolničkoj sobi", poručio je Tramp.

Takođe, Tramp je ponovio kritike na račun Bajdenove administracije zbog neuspješnog povlačenja iz Avganistana i migrantske krize na južnoj granici SAD-a.

Опширније

09:39

Američka vojska rano jutros izvela novi napad na položaje Huta

Američka vojska izvela je rano jutros novi napad na položaje Huta u Jemenu, dan nakon što su SAD i Britanija pokrenule vazdušne napade na ciljeve Huta u toj državi, prenosi AP.

Centralna komanda SAD saopštila je da je u „nastavku akcije“ rano jutros napadnuta lokacija na kojoj je bio radar Huta, a da je napad izveo mornarički razarač „Carnei“ koristeći rakete Tomahavk.

Novinari agencije AP u Sani, glavnom gradu Jemena, javili su da su čuli jednu jaku eksploziju.

CNN prenosi, pozivajući se na jednog američkog zvaničnika, da su napadi bili znatno manjeg obima nego prethodne noći.

Huti su u petak ispalili najmanje jedan protivbrodski balistički projektil prema komercijalnom brodu, prenosi CNN.

TV kanal koji kontrolišu Huti, Al-Masirah javio je rano jutros da SAD i Britanija napadaju glavni grad Jemena, Sanu.

Prvog dana napada SAD i Velike Britanije na položaje Huta, u petak, pogođeno je 28 lokacija i više od 60 ciljeva. Vašington i London su saopštili da su akciju izveli zbog napada Hita na brodove u Crvenom moru.

Predsjednik Džo Bajden upozorio je juče da bi Huti mogli da se suoče sa daljim udarima.

Опширније

07:54

Iza Huta stoji Iran, najveći neprijatelj Izraela, a otkako je Izrael pokrenuo vojne akcije protiv Hamasa u Gazi, u kojemu stradaju i hiljade palestinskih civila, Huti su počeli da napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru tvrdeći da napadaju samo one koji plove u izraelske luke.

Ali Huti gađaju i druge civilne brodove, ugrožavajući međunarodni trgovački saobraćaj, a povod američko-britanskoj intervenciji dali su u četvrtak ispalivši i protivbrodsku balističku raketu.

“Huti su bili jasno upozoreni”

Zbog nove krizne situacije na Bliskom istoku, cijene nafte odmah su skočile, a prijeti i rast cijena drugih roba jer su brodari prisiljeni da plove iz Azije u Evropu, mnogo daljim putem oko Afrike.

Spoljnopolitički analitičar Denis Avdagić rekao je za N1 Zagreb da su Huti svojim napadima poremetili svjetsku trgovinu ocijenivši to pokušajem degradacije regionalnog i globalnog mira, ali i razvlačenjem snaga zapadnih država, njihovog fokusa i logistike u trenutku dugotrajne agresije Rusije na Ukrajinu i u godini izbora u SAD-u.

“Huti su bili jasno upozoreni ali ipak su krenuli ovim putem. Sve to usložnjava situaciju, ali nije bilo drugog izbora što se tiče međunarodne koalicije. Reakcija je praktično bila iznuđena. Tragedija u Gazi jeste nesporna, ali napadi na trgovačke brodove koji putuju Crvenim morem nemaju nikakve veze s tim”, kazao je.

Опширније

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније