Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Mina bussines ]

23. 01. 2024. 17:34 >> 17:34

DNEVNO 1,38 HILJADA LETOVA

Aerodrom u Istanbulu najprometniji u Evropi

Aerodrom Istanbul je drugu godinu zaredom proglašen za najprometniji aerodrom u Evropi sa prosječno 1,38 hiljada letova dnevno, navodi se u izvještaju Evropske organizacije za bezbjednost vazdušne plovidbe (Eurocontrol) za prošlu godinu.

Prosječan dnevni broj letova na aerodromu Istanbul u prošloj godini porastao je 19 odsto u odnosu na 2022. godinu, a 22. juna postavljen je novi rekord sa 1,68 hiljada letova.

Prema izvještaju, na drugom mjestu je aerodrom Amsterdam Šiphol sa prosječno 1,26 hiljada letova, londonski Hitrou sa 1,25 hiljada letova, Pariz Šarl de Gol sa 1,24 hiljade letova i aerodrom Frankfurt sa 1,18 hiljada letova, prenose Nezavisne novine.

Mega aerodrom, uz obalu Crnog mora, postao je jedan od najvažnijih tranzitnih centara u vazduhoplovstvu od kada je zvanično otvoren krajem oktobra 2018. godine, prije nego što je postao potpuno operativan u aprilu 2019. godine.

Tursko Ministarstvo saobraćaja je saopštilo da je sa porastom od 16 odsto Turska imala najveći rast prosječnih dnevnih letova u Evropi prošle godine.

Kao rezultat toga, zauzela je šesto mjesto među zemljama sa najprometnijim dnevnim letovima (polijetanja/slijetanja) u Evropi prošle godine. Prosječan dnevni broj letova u zemlji u prošloj godini dostigao je 3,03 hiljade, navodi Eurcontrol.

Zemlje sa najvećim prosječnim dnevnim brojem letova u Evropi su Velika Britanija sa 5,29 hiljada, Španija sa 4,62 hiljade, Njemačka sa 4,53 hiljade, Francuska sa skoro četiri hiljade i Italija sa 3,5 hiljada.

U Turskoj je prosječan dnevni broj letova u prošloj godini premašio nivoe iz 2019. godine, prije pandemije kovida 19, preko osam odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније