Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

07. 03. 2024. 19:30 >> 19:40
Čitaj mi:

SUĐENJE U NOVOM MEKSIKU

Oružarka filma "Rđa" proglašena krivom za ubistvo iz nehata

Hana Gutijerez Rid, oružarka filma "Rđa" (Rust), proglašena je krivom za ubistvo iz nehata na suđenju u Novom Meksiku zbog pucnjave na snimanju 2021. godine kada je direktorku fotografije Halinu Hačins smrtno ranio glumac Alek Boldvin, jer se u pištolju rekvizitu našla bojeva municija.

Hana Gutijerez Rid, koja je bila odgovorna za bezbjednost i skladištenje vatrenog oružja na snimanju filma Rđa, oslobođena je po drugoj tački optužbe za neovlašćeno manipulisanje dokazima, koja je podignuta nakon što su tužioci naveli da je prije davanja izjave policiji na dan incidenta, 21. 10. 2021. nekome iz ekipe dala "kesicu kokaina".

Porotnici su vijećali skoro tri sata prije nego što su donijeli odluku. Dvadesetšestogodišnja oružarka koja nije htjela da iznosi svoju odbranu, prilikom izricanja presude nije pokazala bilo kakvu emocionalnu reakciju. Zatim je privedena.

Optužba za ubistvo iz nehata nosi kaznu do 18 mjeseci zatvora i kaznu od 5.000 dolara. Sudija nije odredio datum izricanja presude.

Gutijerez Rid je prva osoba kojoj se sudi u slučaju koji je skrenuo pažnju na bezbjednosne standarde filmske industrije.

Advokati koji zastupaju porodicu Hačinsove bili su zadovoljni odlukom porote, rekli su advokati u saopštenju.

Branilac oružarke, koji je pucnjavu nazvao tragičnim nesrećnim slučajem, rekao je u završnoj riječi da oružar nije mogao da zna da će Boldvin usmjeriti oružje ka snimatelju, kao i da je menadžment filmskog seta kriv za sigurnosne propuste. Advokat je u izjavi za Si-En-En dodao da planira da uloži žalbu na presudu.

Porotnici su saslušali više od 30 svjedoka tokom suđenja – uključujući članove filmske ekipe, službenike za sprovođenje zakona i forenzičare – i gledali video-snimke zabilježene na kamerama na dan pucnjave.

U jednom od tih snimaka, Gutijerez Rid je isljedniku šerifa okruga Santa Fe rekla da na setu nikada nije držana bojeva municija i da je sve provjerila jutro prije pucnjave. Gutijerez Rid je rekla i da „većinu vremena“ provjerava lažne metke na snimanju.

Pomoćnik reditelja, Dejvid Hols priznao je tokom suđenja da je bio "nemaran" u provjeri pištolja i da nije dobro pregledao sve metke u komori pištolja kada mu ga je Gutijerez Rid predala.

Hols je osuđen na šest mjeseci uslovne kazne bez nadzora, novčanu kaznu od 500 dolara, morao je da učestvuje na časovima bezbjednosti vatrenog oružja, da odradi 24 sata društveno korisnog rada i da ne koristi drogu ili alkohol.

Državni tužilac Kari Morisi iskoristila je iznošenje svoje završne riječi u Gutijerezovinom slučaju da pripremi scenu za predstojeće suđenje Boldvinu.

"Ponašanje Aleka Boldvina i nebriga o bezbjednosti oružja na snimanju tog dana su nešto za šta će morati da odgovara", rekla je Morisi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније