Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

12. 03. 2024. 09:17 >> 09:18
1

ZEMAN

"NATO napravio dvije greške - bombardovanje SRJ i povlačenje iz Avganistana"

Bivši predsjednik Češke Miloš Zeman ocijenio je na 25. godišnjicu ulaska Češke u NATO da je za tih četvrt vijeka NATO napravio dvije greške: to što je bombardovao SR Jugoslaviju i što se "kukavički povukao iz Avganistana".

"Javno sam rekao, prevarili su nas. Zato što su nam u NATO tvrdili da će u Jugoslaviji biti bombardovani samo vojni ciljevi. Ali u stvarnosti, kao što sigurno dobro znate, odnosilo se i na civilne objekte i tako je odnijelo i civilne žrtve. Bili smo poslednja zemlja koja je dala saglasnost", kazao je Zeman u intervjuu češkom listu Pravo.

Češka vlada uprkos pritisku saveznika odugovlačila je da da pristanak na bombardovanje a glasanje je Zeman, tada premijer, stavio na dnevni red tek kada je sa sjednice Vlade bio odsutan kategorični protivnik bombardovanja, kasniji češki premijer Vladimir Špidla.

"Presudna sjednica Vlade je održana kada sam bio u Parizu na zasijedanju OECD. I mislim da su me upravo zato tamo poslali. Vidio sam da je Zeman politička ličnost sa izvjesnim militantnim osobinama", kazao je Špidla u jednom kasnijem intervjuu češkom listu Mlada fronta Dnes.

Zeman je u intervjuu današnjem Pravu rekao da je glasanje završilo kako je završilo a ranije je pristanak na bombardovanje za koje se izvinio tokom svog drugog mandata pravdao time da "ne bi bilo normalno kada bi novajlija medju saveznicima, Češka, stavila veto na tu odluku".

"Većina u Vladi je bila za. Priznajem i ja. Ipak do poslednjeg trenutka smo se nadali da će makar Grčka biti protiv ali začudo i tamo su bili za", rekao je bivši češki predsjednik.

Miloš Zeman, kao drugu grešku zapadnog vojnog saveza, vidi povlačenje NATO iz Avganistana i prepuštanje vlasti Talibanima.

"Mana NATO je u tome da nastoji ponekad da igra ulogu svjetskog policajca i to se vidjelo u napadu na Jugoslaviju. Mana je i to što se povremeno ne ponaša baš hrabro. Vidi već pomenuti odlazak iz Avganistana. Mana je i to što informacije obavještajnih službi nisu uvijek kvalitetne. Vidi npr. podatke CIA o oružju za masovno uništenje u Iraku", rekao je Zeman.

Bivši češki premijer i predsjednik koji je godinama aktivno vodio prorusku politiku, sve do napada Rusije na Ukrajinu kada je potpuno okrenuo smjer, zaključio je danas da je NATO jedina bezbjednosna garancija Češke protiv imperijalnih ambicija Rusije i da se ne ponovi ruska okupacija kao 1968. godine kada su trupe Varšavskog pakta izvršile invaziju na Čehoslovačku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније