Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

16. 03. 2024. 15:17 >> 15:19

BREGU TVRDI

Smanjuje se nezaposlenost na Zapadnom Balkanu

Smanjuje se nezaposlenost na Zapadnom Balkanu, ali zbog emigracije ima nestašice kvalifikovanih radnika - izjavila je danas Majlinda Bregu, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) koji je operativni organ Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

"Dobra vijest je da se nezaposlenost u regionu smanjuje. Od 2019, kada je iznosila 16,4 odsto, do 2022. (13,1 odsto) zabilježen je pad od preko 3,0 odsto. Ako nastavi ovim tempom, Zapadni Balkan može sebi priuštiti da se nada", ocijenila je Bregu u saopštenju koje je prenio RCC.

Navela ja da se i pored toga sektori ključni za ekonomskik rast - informaciona tehnologija, građevinarstvo i proizvodnja, turizam i ugostiteljstvo, bore sa akutnim nedostatkom kvalifikovanih radnika zbog emigracije koja "isisava najkvalifikovanije i najtalentovanije radnike iz regiona, dodatno pogoršavajući nedostatak vještina i sprečavajući napredak".

"Svjedoci smo povećanja broja radnika koje uvozimo izvan regiona. To se naročito odnosi na građevinski sektor, turizam i ugostiteljstvo, zdravstvo, tehnološki sektor i proizvodnju. Samo je u Bosni i Hercegovini, na primjer, broj radnih dozvola od 2010. do 2023. povećan sa 1.380 na 3.719", piše u sapštenju.

Bregu je navela da je polovina žena na tržištima rada u regionu nezaposlena, da zaposlenost mladih iznosi samo 22,3 odsto, da je 18 odsto radne snage trajno nezaposleno i da je neformalni rad u nekim zemljama čak i veći od 30 odsto.

"Današnje prilike podrazumijevaju prolongiran i nestabilan prelazak mladih u tržište rada, pri čemu kombinovanje rada i studiranja postaje norma. Visoke stope nezaposlenosti mladih, međutim, ukazuju na potrebu za ciljanim intervencijama", ukazala je Bregu.

Generalna sekretarka RCC je prepotučila da vlasti, poslovni subjekti i civilno društvo, prepoznajući ključnu ulogu stručnog obrazovanja i osposobljavanja, moraju sarađivati na izradi sveobuhvatnih strategija.

"Nastojanja da se obuzda emigracija radne snage moraju biti propraćena inicijativama za privlačenje radnika nazad u region. Stvaranje preduzetničkog i inovacionog ambijenta, konkurentne plate i naknade, kao i podrška stručnom usavršavanju predstavljaju važne korake za zadržavanje talentovanih ljudi na Zapadnom Balkanu", zaključila je Bregu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније