Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Politika [ R.B. ]

22. 03. 2024. 17:44 >> 17:44

SPORNE POŠILJKE

Spor Španije i Maroka oko jagoda

Proljeće je stiglo, tako i jagode iz Maroka na tržište EU. Ali, Španija je za desetak dana, u dvije isporuke iz te zemlje, utvrdila prisustvo hepatitisa A kod ovoga voća, piše „Agroinfonet”.

Pošiljke su zaustavljene na granici, nijesu završile na tržištu tako da nema ni prijave bolesti kod potrošača.

Španski mediji prenose kako su poljoprivrednici ponovo zatražili da država garantuje zdravstvenu bezbjednost namirnica iz uvoza i da se više angažuje u podsticanju domaćih proizvođača.

Upozorenje EU o bezbjednosti hrane izdato je nakon što je otkriven hepatitis A u jagodama uvezenim u Španiju iz Maroka, a španski voćari su zatražili „hitne mjere“ od centralne vlade i Evropske unije.

Španska novinska agencija EFE saopštila je početkom ove sedmice da su vlasti otkrile marokanske jagode zaražene hepatitisom A u drugoj seriji namijenjenoj za isporuku Poljskoj.

Ta agencija navodi da je krajem prošle nedjelje upozorenje izdao evropski Sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF).

"Španija je podigla uzbunu RASFF-u kako bi obavijestila evropske i poljske vlasti jer je Poljska bila odredište ove serije voća", dodaje EFE.

Međutim, mediji u Maroku navode da novo upozorenje dolazi nedjelju dana nakon što je Maroko pružio uvjeravanja u pogledu bezbjednosti njihovih jagoda. Takođe, prošle nedjelje ministarstvo poljoprivrede Maroka objavilo je saopštenje za javnost, ističući da su glasine koje povezuju marokanske jagode sa hepatitisom A „netačne i neosnovane“. Nadležni su saopštili da je bezbjednost jagoda, kao i svih drugih poljoprivrednih proizvoda, predmet godišnjih programa praćenja i nadzora kako bi se garantovao njihov kvalitet.

Ministarstvo je naglasilo da takve glasine nastoje da naruše reputaciju marokanskih proizvoda i upozorilo na širenje lažnih informacija o lokalnim proizvodima.

Marokanska kancelarija za bezbjednost hrane (ONSSA) takođe je demantovala glasine, naglašavajući da su svi marokanski proizvodi – uključujući jagode izvezene u Evropu – „čisti” od kontaminacije virusom hepatitisa A.

Inače, Španije je od početka 2024. izdala ukupno 26 upozorenja o bezbjednosti hrane, a četiri su se odnosila na uvezeno voće. Ovo je drugo obavještenje koje je Španija izdala za marokanske jagode. Prvo je objavljeno 14. februara zbog detekcije norovirusa.

Prema važećim propisima, kada se pošiljka stopira na granici po nalogu nadležnih započinje prerada i uništavanje proizvoda, u zavisnosti o kojoj vrsti hrane je riječ i od njenih karakteristika. Time se izbjegava ugrožavanje bezbjednosti hrane i zdravlja potrošača. Među zahtjevima španskih poljoprivrednika jeste da se za strane proizvode nametnu ista pravila koju imaju i domaći proizvođači.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније