Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Meridijani/Boris Lukačević

16. 04. 2024. 07:10 >> 07:10
Čitaj mi:

NOVA OTKRIĆA

Pompeja najveće blago italijanskih arheologa

Pompeja je i dalje najveće blago italijanskih arheologa. Nedavno je otkrivena sala za bankete sa crnim zidovima i freskama koje prikazuju mitske figure poput Jelene trojanske, Apolona i Kasandre.

“Zidovi su ofarbani u crno kako se ne bi vidjeli tragovi uljanih lampi. Nakon zalaska sunca, tu bi se sastajali da večeraju uz treperavo svijetlo fenjera, koje je činilo da freske na zidovima ožive”, kaže Gabriel Zuktrigel, direktor Arheološkog parka Pompeja.

Prostorija dugačka petnaestak i široka šest metara pronađena je dok su radnici pokušavali da zaštite prostor između iskopanog i neiskopanog dijela grada, čiji veliki dio je i dalje pod naslagama pepela.

Grad Pompeja ostao je zatrpan ispod šest metara pepela i lave nakon erupcije Vezuva 79 godine nove ere.

Pompeja je jedna od najvećih turističkih atrakcija Italije sa skoro četiri miliona posjetilaca 2023. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније