Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

16. 04. 2024. 21:02 >> 21:12
Čitaj mi:

NA GRANICI RUSIJE I KAZAHSTANA

Vanredno u Kurganskoj oblasti, gotovo 1.000 kuća poplavljeno

U ruskoj Kurganskoj oblasti, u blizini granice sa Kazahstanom, proglašeno je vanredno stanje. Nivo rijeke Tobol naglo je porastao, pri čemu je oko 990 kuća i stambenih objekata poplavljeno, saopštile su ruske vlasti na Telegramu.

Nivo vode u Tobolu nastavlja da raste prema Kurganu, porastao je za 111 centimetara za jedan dan i dostigao nivo od 742 centimetra, saopštila je gradska uprava, prenosi Ria novosti.

Nastavlja se evakuacija iz poplavljenih područja, a gubernator Kurganske oblasti Vadim Šumkov izjavio je u ponedjeljak da rijekom protiče više od 1,3 milijarde kubnih metara vode, što je duplo više nego 1994. godine, kada je voda premašila visinu od 10 metara.

Prema njegovim riječima, vrh poplavnog talasa se sada nalazi 10 kilometara od grada Kurgana.

"Količina vode je ogromna, sve što vidimo u Kurganu sada i dalje je samo mali dio količine vode koja se približava gradu", naglasio je Šumkov.

Od 8. aprila u Kurganskoj oblasti su zatvoreni auto-putevi.

Situacija je kritična i u Orenburškoj oblasti, gdje je poplavljeno više od 5.500 kuća i skoro 11.000 privatnih parcela, ali je nivo vode u rijeci Ural nastavio da opada, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Oblasti Rusije na južnom Uralu ove godine su se suočile sa poplavama bez presedana, a najteža situacija je u Orenburškoj oblasti, gdje je 5. aprila pukla brana koja je štitila grad Orsk od rijeke Ural.

Vlasti susjednog Kazahstana, u čijim brojnim oblastima je proglašeno vanredno stanje, saopštile su da su sadašnje poplave najveće u posljednjih 80 i više godina, kao i da je do sada zbog poplava evakuisano više od 107.000 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније