Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

28. 04. 2024. 11:46 >> 11:46

Vjeslav Kukula

Načelnik Generalštaba: Poljska priprema vojsku za dugi rat

Načelnik Generalštaba Vojske Poljske general Vjeslav Kukula izjavio je da će tokom naredne dvije - tri godine njegova zemlja reformisati i ojačati svoju armiju tako da da bude spremna za "krvav i dug rat", a da će aktivni rezervisti biće obučeni i opremljeni kao profesionalni vojnici.

"Danas smo uvjereni da bi eventualni rat bio dug, krvav a većina profesionalnih vojnika ne bi izdržala do kraja. Rezervisti će tu biti glavni i oni će završiti rat. Moramo da promijenimo način mišljenja tako da rezervisti udju brojčano u oružane snage, da budu opremljeni kao profesionalni vojnici i obučeni na istim kursevima", kazao je general Kukula javnom Poljskom radiju.

Poljski generali u reformi vojske kao primjer za ugled uzimaju model Finske gdje oružane snage imaju svega 31.500 profesionalnih vojnika ali u svakom trenutku njihove redove može da popuni 280.000 dobro obučenih rezervista.

Poljska planira da ojača armiju na 300.000 vojnika medju kojima će biti profesionalni vojnici, zatim Poljaci koji su dobrovoljno odslužili vojnik rok i Vojska teritorijalne odbrane a uz to i aktivni rezervisti kojih bi do 2039. godine trebalo da bude 150.000.

"Dobrovoljni vojni rok i teritorijalna odbrana pokazali su se kao uspjeh, ne zato što bi bili genijalno zamišljeni već zato što smo jednostavno pogodili očekivanja u društvu. Veliki dio našeg društva želi da bude spreman i da nauči da se profesionalno bori", kazao je načelnik Generalštaba.

Poljska je počela da ubrzano modernizuje armiju još prije napada Rusije na Ukrajinu a nabavke oružja nastavlja i nova proevropska vlada koja je preuzela obavezu da za odbranu izdvoji četiri odsto BDP godišnje, što je najviše u NATO-u.

Bojazan da nema garancija da bi se Rusija zaustavila ako pobijedi Ukrajinu i da bi Poljska ne bi bila sledeći cilj, sve dok u najmanju ruku Moskva ne povrati svoju sferu uticaja iz vremena hladnog rata, javno izražavaju i zvaničnici ali i opozicija.

"Da li možete da mi garantujete da Putin neće napasti nijednu državu NATO", pitao je šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski novinara u intervjuu za novi broj njemačkog lista Bild.

On je izjavio da "s obzirom na to koliko puta je tokom istorija Rusija napadala Poljsku", Poljaci ne bi bili iznenađeni napadom ni sada a da bi ruski predsjednik Vladimir Putin ako bi došao do granica Poljske učinio isto što i Hitler pred Drugi svjetski rat sa Češkom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније