Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

29. 04. 2024. 14:00 >> 14:02
Čitaj mi:

Škotski premijer

Jusaf ipak podnio ostavku

Škotski premijer Hamza Jusaf je danas podnio ostavku da se ne bi suočio sa izglasavanjem nepovjerenja samo nekoliko dana nakon što je raskinuo koaliciju sa "Zelenom partijom" i pošto nije uspio da postigne dogovor sa otcijepljenom nacionalističkom strankom čije bi jedno mjesto moglo da mu obezbijedi većinu u regionalnom parlamentu.

Ove nedjelje su škotski poslanici trebali da glasaju o nepovjerenju vladi koju čini Škotska nacionalna partija čiji (SNP) je Jusaf predsjednik.

Vladajući britanski Konzervativci, ali i opoziciona Laburistička partija su odvojeno predložile izglasavanje nepovjerenje Jusafu i njegovoj vladi jer nastoje da oslabe SNP prije parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji koji se očekuju kasnije ove godine.

Premijer Škotske je pokušao da sklopi koalicioni dogovor sa partijom "Alba" koji je 2021. osnovao bivši premijer Aleks Salmond otcijepivši se iz SNP, međutim nije mu to pošlo za rukom.

Jusaf je postao lider SNP i premijer Škotske u martu 2023. nakon što je bivša premijerka Nikola Sterdžon podnijela ostavku.

Podrška za SNP je takođe opala nakon što je stranka podržala zakon koji bi ljudima olakšala promjenu pola i primijenila zakon o zločinima iz mržnje koji je transrodni identitet učinio zaštićenom karakteristikom, iako ista zaštita nije data svim ženama.

Laburisti imaju najveću korist od lošeg položaja SNP, jer laburisti pokušavaju da preotmu kontrolu nad britanskim parlamentom od konzervativaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније