Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ RTS ]

30. 04. 2024. 07:19 >> 09:56
Čitaj mi:

rat u gazi

Nekoliko zemalja će do kraja maja priznati Palestinu

Sukob Izraela i Hamasa – 207. dan. Šef egipatske diplomatije kaže da je na stolu prijedlog za primirje u Gazi, ali da čeka odgovore Izraela i Hamasa.

Dejvid Kameron navodi da je izraelski prijedlog predstavljen Hamasu i da uključuje 40-dnevni prekid vatre i oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika.

SAD poručuju da neće podržati najavljenu izraelsku kopnenu ofanzivu na Rafu, dok ne vide plan za sprečavanje nanošenja štete civilima.

Nastavljene su racije izraelske vojske na Zapadnoj obali.

09:36

Mediji: Napad na Rafu će uskoro biti pokrenut ako ne bude dogovora

Izraelski mediji prenose da IDF finalizuje planove invazije na Rafu, kao i da je načelnik štaba izraelskih odbrambenih snaga general-potpukovnik Herci Halevi odobrio konačne planove za vojnu akciju u Rafi.

Mediji navode i da su izraelski tenkovi postrojeni na granici Gaze i spremni za zeleno svjetlo za početak sporne ofanzive, koju Izrael smatra posljednjim neophodnim potezom u borbi protiv Hamasa u Pojasu Gaze, uprkos upozorenjima o humanitarnoj katastrofi.

Ističu i da će napad biti pokrenut ako ne bude dogovora o prekidu vatre sa Hamasom "u narednim danima".

Kako se tvrdi u medijskim izvještajima, u narednih 48 do 72 sata doći će ili do dogovora o taocima ili početka invazije na Rafu.

Опширније

07:14

Borelj: Nekoliko zemalja će do kraja maja priznati Palestinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da nekoliko zemalja Evropske unije namjerava da prizna Palestinu kao nezavisnu državu do kraja maja.

"Očekuje se da će nekoliko evropskih zemalja priznati palestinsku državu do kraja maja“, rekao je Borelj na marginama specijalne sjednice Svjetskog ekonomskog foruma u ​​Rijadu, prenosi Al Arabija.

Istovremeno, šef diplomatije EU nije precizirao o kojim zemljama je riječ.

Trenutno Palestinu kao nezavisnu državu priznaje 140 od 193 zemlje članice UN, uključujući Rusiju.

Među evropskim državama, nezavisnost Palestine priznaju Bugarska, Mađarska, Kipar, Malta, Poljska, Rumunija, Slovačka, Češka i Švedska.

U martu su Španija, Irska, Malta i Slovenija najavile da će zajednički raditi na priznavanju palestinske države.

Опширније

07:11

Bajden: SAD, Egipat, Katar će raditi na punoj implementaciji sporazuma

Američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa egipatskim predsjednikom Abdel Fatahom el Sisijem i katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, potvrđujući da će tri zemlje "raditi na obezbjeđivanju pune primene" uslova sporazuma o prekidu vatre u Gazi, ako se oko njega saglase Izrael i Hamas.

Bela kuća kaže da je Bajden obojici lidera rekao da je pitanje talaca koje drži Hamas "sada jedina prepreka trenutnom prekidu vatre i pomoći za civile u Gazi".

Lideri su razgovarali o sporazumu o taocima o kojem se trenutno pregovara, kao i o naporima da se poveća pomoć Pojasu Gaze, dodaje Bijela kuća.

Delegacija Hamasa trenutno je u Kairu na razgovorima o sporazumu sa Izraelom uz posredovanje Katara i Egipta.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније