Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

03. 05. 2024. 22:15 >> 22:15

PRED DOLAZAK SI ĐIPINGA

Makron i Šolc uskladili stavove o Kini

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su o Kini na neformalnoj večeri u Parizu da bi "uskladili svoje stavove" prije državne posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Francuskoj, potvrdi je agenciji Franc pres izvor iz kruga francuskog predsjednika.

Kineski predsjednik boraviće u državnoj posjeti Francuskoj 6. i 7. maja na poziv francuskog predsjednika Makrona, u okviru posjete Evropi tokom koje će još posjetiti i Srbiju i Mađarsku.

Prema francuskom izvoru, Jelisejska palata predložila je Šolcu da se pridruži trilateralnom sastanku predviđenom u ponedjeljak između Makrona, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i Si Đinpinga, ali on nije mogao da prihvati zbog prethodno zakazane posete Letoniji i Litvaniji.

Makronova ideja bila je da ponovi format iz 2019. godine kada su na sasataku sa njim i Si Đinpingom u Parizu bili njemačka kancelarka Angela Merkel i Žan-Klod Junker, prethodnik Fon der Lajen na mjestu predsjednika Evropske komisije.

Portparol njemačkog kancelara potvrdio je da je Šolcova posjeta mnogo ranije utvrđena i ocijenio da se, prema tome, njegovo prisustvo sastanku sa Sijem nije ni postavilo.

Večera dvojice zvaničnika sinoć u prisustvu supruga u pariskom restoranu Rotond poslužila je kao okvir za usklađivanje stavova o kineskom pitanju, piše Frans pres.

Jelisejska palata predstavila je večeru kao privatnu, ali je nekoliko zvaničnih fotografija dva para objavljen na društvenim mrežama, a jednu su simultano podijelili sami lideri.

"Taj razgovor će omogućiti predsjedniku republike da sa evropskog stanovišta pristupi razgovorima sa Si Đinpingom", rekao je član Makronovog okruženja.

Portparol kancelara rekao je da su dogovaranja između Njemačke i Francuske uoči takvog sastanka uvek vrlo bliska i da će dve strane nastaviti francusko-njemačku saradnju, posebno o pitanju bezbjednosti.

Makron i Šolc su razgovarali preko video veze prije posete kancelara Kini sredinom aprila i poslije njegovog povratka na evropskom samitu u Briselu, podsjeća Frans pres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније