Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RTS.rs/M.L.B.

10. 05. 2024. 07:39 >> 07:39
Čitaj mi:

RAT U UKRAJINI

Zelenski sa vojskom: Da vidimo za šta se okupator sprema

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio je šefa Uprave državne bezbjednosti Ukrajine. Sastao se i s komandantima s oružanih snaga, da kako je rekao "vidimo kako ubrzati isporuku naoružanja i za šta se okupator sprema".

Sobjanin: Oboren dron južno od Moskve

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da su ruske protivvazdušne jedinice presrele bespilotnu letjelicu južno od Moskve i nije bilo povređenih niti štete.

Sobjanin je na Telegramu naveo da je dron koji je krenuo ka Moskvi, oboren u okrugu Podolsk južno od prijestonice.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u Telegramu da je ukupno pet ukrajinskih dronova takođe uništeno tokom noći iznad Moskve i regiona Brjanska i Belgoroda koji se graniče sa Ukrajinom.

Gubernator Brjanske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je da u napadu nije bilo štete ili povrijeđenih.

Dron velikog dometa pogodio rafineriju nafte "Gasprom neftekim Salavat"

Nastavlja se rat napadima na energetska postrojenja između Rusije i Ukrajine. Izvor iz ukrajinske Služba državne bezbjednosti potvrdio je medijima da je dron velikog dometa pogodio rafineriju nafte "Gasprom neftekim Salavat" u ruskoj Republici Baškiriji, 1.500 kilometara udaljenoj od granice.

"Ukrhidroenergo" je saopštio da su u ruskim udarima ove sedmice razorene dvije ukrajinske hidrolektrane i da je šteta velika.

I dalje stradaju civili. Dvije osobe su poginule u ruskom granatiranju Nikopolja, a 11 ljudi je ranjeno u ukrajinskom vazdušnom napadu na Belgorod.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg kaže da Kijev nije tražio NATO pošalje trupe u zonu sukobu, ali poziva države Alijanse da mu pruže pomoć.

Međutim, iako nije tražio, prema priznanju poljskog premijera Dolalda Tuska vojske NATO-a ipak ima u Ukrajini.

"Bez pomoći NATO-a, Ukrajina ne bi mogla da se brani toliko dugo. Pa tamo su neke trupe, odnosno vojnici. Tamo ima malo vojnika. Posmatrači, inženjeri", navodi Tusk.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus obećava kupovinu tri raketna bacača "himars" od Sjedinjenih Država i da ih prebaci Ukrajini.

Na to odgovara Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova, da se potvrđuje hibridni rat protiv Rusije.

Šef Bjelorusije je Aleksandar Lukašenko ističe da je za njegovu zemlju i za Rusiju nuklearno oružje isključivo sredstvo odvraćanja, a ne napada, ali da će dvije države sigurno odgovoriti na nečiji napad.

Naglasio je da se Belorusija pridružila vježbama na njegovu inicijativu.

Predsjednik Vladimir Putin je poručuje s Parade pobjede na Crvenom trgu: "Nikome nećemo dozvoliti da nam prijeti".

Volodimir Zelenski je smijenio šefa Uprave državne bezbjednosti Ukrajine Sergeja Ruda.

Održao je i sastanak s komandantima oružanih snagama, da kako je rekao "vidimo kako ubrzati isporuku naoružanja i za šta se okupator sprema".

Ipak to "kako i za šta" nije otkrio javnosti, ali je najavio akcije branilaca na bojnom polju.

Ruski i ukrajinski mediji javili su da su sa sajta ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova uklonjene potjernice za ukrajinskim predsjednikom Zelenskim i bivšim Petrom Porošenkom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније