Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 10. 2014. 09:52 >> 09:51

BIRAJU PARLAMENT

Otvorena birališta na izborima u Ukrajini

U Ukrajini su jutros otvorena birališta na izborima za novi parlament za koje se očekuje da će ojačati vlast predsjednika Petra Porošenka i pomoći u okončanju sukoba na istoku zemlje.

Biračka mjesta su otvorena u 8:00 časova po lokalnom vremenu na prvim vanrednim parlamentarnim izborima poslije masovnih uličnih protesta u Kijevu prošle zime, kada je bivši proruski predsjednik Viktor Janukovič bio primoran da pobegne i uvedena je pro-evropska vlada predsjednika Porošenka, prenijela je agencija Rojters.

Za 450 mjesta u parlamentu takmiči se 29 partija, mada se očekuje da će samo nekoliko njih preći pet odsto cenzusa, potrebnih da se uđe u Vrhovnu Radu.

Itar Tas s dodaje da je raspušteni saziv parlamenta radio samo dvije godine i da je u proteklih nekoliko mjeseci, došlo do duboke političke i ekonomske krize, pa je ukrajinski predsjednik raspustio parlament 25. avgusta, tri mjeseca pošto je ojačao vlast i mjesec dana pošto se provladina parlamentarna koalicija raspala s povlačenjem UDAR i Svoboda partije iz koalicije.

Biračka mjesta se zatvaraju u 20:00 časova po lokalnom vremenu, a podaci o izlaznosti su biti odmah na raspolaganju javnosti.

Glasanje neće biti održano u 15 izbornih okruga u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, saopšteno je na internet stranici Centralne izborne komisije, a prenose agencije.

Itar Tas s navodi da su šest biračkih mjesta otvorena za Ukrajince koji borave u Rusiji. Izborna komisija će raditi u ambasadi Ukrajine u Moskvi, a Ukrajinci u Rusiji mogu da glasaju pošto pokažu ukrajinski pasoš, uključujući zvanične ukrajinske predstravnike i diplomatske službenike.

Za glasanje je, kako prenosi UNIAN, formirano 213 okruga, od kojih 21 u Donjeckoj, a 11 u Luganskoj oblasti, dok se u devet od 21 i šest od 11 okruga te dve oblasti neće glasati.

Izborna komisija otvorila je biračka mjesta takođe u ruskim gradovima Rostov-na-Donu, Sankt Peterburg, Ekaterinburg, Nižnij Novgorod i Novosibirsku.

Porošenkova stranka Solidarnost bi, zajedno sa savezničkom partijom Udar na čelu sa bivšim bokserom Vitalijem Kličkom, mogla da osvoji 20,5 odsto glasova, dok je podrška Radikalnoj stranci populiste Oleha Lijaška skočila na 8,6, za šest odsto koliko je iznosila prije samo mjesec dana, pokazuju rezultati istraživanja.

Nagli porast podrške Lijaškovoj stranci ugrožava šanse bivše premijerke Julije Timošenko da uđe u novi saziv parlamenta, prema istraživanju koje je sprovela Fondacija za demokratsku inicijativu.

Ukoliko bi proruske snage otišle iz parlamenta, Porošenko bi lako mogao da oformi prozapadnu koaliciju sa saveznicima kao što je partija Narodni front predvođena premijerom Arsenijem Jacenjukom, kako bi nastavio sa proevropskim reformama, ocjenjuje britanska agencija.

Međutim, u slučaju da se Lijaškova stranka izuzetno dobro plasira, Porošenko će možda imati neugodan zadatak da traži podršku od političara koji je oštro kritikovao njegov mirovni plan i njegove kontakte sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

S druge strane, jedan od očekivanih gubitnika je stranka Julije Timošenko Batkivščina (Otadžbina), čija je podrška opala na 4,7 odsto.

Timošenko (53), koja je bila jedan od najpopularnijih ukrajinskih lidera u proteklih 10 godina, sa radikalno prekrojenim političkim programom sada nije uspjela da povrati masovnu podršku glasača, a ako danas ne osvoji nijedno poslaničko mjesto, to bi moglo da znači njen politički sunovrat.

(Blic)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније