Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 11. 2014. 08:53 >> 08:51

PENTAGON NIJE ZABRINUT

Ruski bombarderi će patrolirati uz američku granicu

RUSIJA je objavila da namjerava slati svoje bombardere na duge letove iznad mora blizu Sjeverne Amerike, uključujući i Meksički zaliv, a Pentagon je pokušao umanjiti značaj te najave poručujući kako je riječ o rutinskim letovima u međunarodnome vazdušnom prostoru.

 

 

Najava ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua o letovima na dugim relacijama stigla je samo nekoliko dana nakon što je NATO otkrio ruske upade u evropski vazdušni prostor, uključujući i složene vazduhoplovne formacije koje su letjele na "provokativnim" rutama.

Letovi kao dio treninga za operacije na dugim relacijama

Prema Šojguovim riječima, letovi uzduž granica Ruske Federacije i iznad Arktika predviđeni su kao dio treninga za operacije na dugim relacijama, prenijela je ruska državna agencija TASS.

"U sadašnjoj situaciji, trebamo osigurati naše vojno prisustvo u zapadnom dijelu Atlantika, istočnom dijelu Tihog okeana i u vodama Karibika i Meksičkog zaliva", rekao je Šojgu.

Portparol Pentagona, pukovnik Stiv Voren izjavio je kako svaka država ima pravo da operiše u međunarodnim vodama i u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Pogoršali se odnosi između Moskve i Zapada

"Rusi su u prošlosti patrolirali u (Meksičkom) zalivu i vidimo da ruska mornarica operiše u Meksičkom zalivu. To su međunarodne vode", rekao je Voren.

"Važno je da Rusi izvode svoje operacije sigurno i u skladu sa međunarodnim standardima", pojasnio je.

Odnosi između Moskve i Zapada pogoršali su se zbog ukrajinske krize, nakon što se Ukrajina suočila s pobunom proruskih separatista na istoku zemlje.

Vazdušne patrole bombardera, praksa iz Hladnog rata, smanjile su se nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali ih je ruski predsjednik Vladimir Putin obnovio 2007. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније