Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/Tanjug ]

06. 07. 2015. 19:56 >> 19:47
4

"PODSJEĆANJE NA ZLOČIN"

Poslanici EP dijelili "cvijeće Srebrenice"

Povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici, četiri člana Evropskog parlamenta dijelila su „cvijeće Srebrenice“ pola sata ispred sale za sastanke, saopštio je EP.

Cvijeće su delili Edvard Kukan, Jozo Radoš i Igor Šoltes i Tanja Fajon na čiju ideju je događaj organizovan.

"Cvijeće Srebrenice", ručno rađeni "simbol tragične prošlosti i užasnog zločina protiv čovječnosti" djelo je članica udruženja Majke Srebrenice i Žepe, navodi se u saopštenju.

EP dodaje da je taj događaj simbolično podsjećanje na ono što se dogodilo i što ne smije biti zaboravljeno, kao i na ono što više nikad ne smije da se dogodi.

"S dubokim poštovanjem danas odajemo poštu onima koji su umrli u Srebrenici. To je naša ljudska i moralna obaveza, da se sjećamo i ne dozvolimo da se takvi zločini ponove. Dijelimo ovo cvijeće, koje su napravili oni koji su preživjeli, da bismo jasno, zajednički poručili da se sjećamo izgubljenih nedužnih života i da se nadamo da takve nečovječnosti kakva je bila u Srebrenici više neće biti", rekao je Kukan.

Tanja Fajon, koja je pokrenula tu inicijativu, izjavila je da "Srebrenica, kao najgori čin genocida od 1945, pokreće dva pitanja: Koje su lekcije naučene? i Kako se može postići pomirenje?".

"Vjerujem da 20 godina pošto su ljudi masovno ubijeni i mostovi porušeni, region može da nastavi putem pomirenja i saradnje, da izgradi nove mostove i odlučno ide ka Evropskoj uniji", rekla je Fajonova.

Jozo Radoš, koji je takođe dijelio cveće, rekao je da "nam istorija daje lekcije i da sjećanje za zločin u Srebrenici treba da donese više pravde i fer suđenja za zločine počinjene u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije".

"Sjećanje na Srebrenicu takođe treba da pomogne evropskim zemljama da preuzmu sopstvenu odgovornost za prošle događaje, kako bi spriječile da se istorija ponavlja. Prvi korak na tom putu je suočiti se sa zločinima i otvoreno priznati odgovornost za njih. Naša današnja akcija je mali doprinos tome", naveo je Radoš.

Da zločin u Srebrenici više ne smije da se ponovi rekao je i Šoltes i dodao da se nada da će tom akcijom doprineti pružanju šanse BiH da napreduje i postane zemlje trajnog mira, navodi u saopštenju EP.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније