Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Snežana Mirković, TVCG ]

27. 05. 2023. 20:49   >>  20:49

SARADNjA IZVJESNA

Stabilnost i vladavina prava dovode investitore iz Normandije

Brojne su oblasti u kojima bi privrednici Normandije i Crne Gore mogli da sarađuju, prije svega u poljoprivredi, energetici, turizmu, obrazovanju. Na konkretnu saradnju pozvao je predsjednik te francuske pokrajine Erve Moran koji je predvodio privrednu delegaciju Normandije tokom dvodnevnog boravka u Crnoj Gori. Za Televiziju Crne Gore Moran kaže da je Crna Gora veoma privlačna investitorima, kao i da je važna stabilnost i vladavina prava u zemlji, kako bi direktnih investicija bilo još više.

Normandija – najveća industrijska zona Francuske s 22 odsto BDP-a - prepoznatljiva po razvoju energetike, poljoprivredi, turizmu. Privrednici tog regiona s predsjednikom Erveom Moranom dolaskom u Crnu Goru nastoje da pronađu partnere.

"Identifikovali smo više oblasti saradnje, prijesvega u proizvodnji hrane. Takođe, i u oblasti energetike, i to karbonisane energije i naravno, u turizmui to održivom. Možemo biti region koji bi primio sve kompanije koje suzainteresovane za ulaganja, da plasiraju svoje proizvode i na evropskom tržištujer mi imamo strukturu za to, da ojačamo, osnažimo i predstavimo preduzeća saovog podneblja na evropskom tržištu", kaže Moran za RTCG.

Robna razmjena CrneGore s Francuskom od 2020. do marta ove godine iznosila je 18 i po miliona eura, priliv direktnih investicija 13 miliona 600 hiljada eura. Ovog puta prepoznali su i saradnju na infrastrukturnim projektima, posebno modernizaciji aerodroma iluka. Mogućnost uspostavljanja direktne avio linije između Normandije i Crne Gore poziv je za francuske turiste.

"Tu možemo pomoći i kroz medijsku promociju. Crna Gora je zemlja koja privlači sve više Francuza i stranaca kao turista, ali i onih koji bi investirali i to ne čudi jer imate divnu prirodu i pejzaž. Prije sve, moj cilj ovdje je da s Vladom i ljudima koji odlučujupovežemo preduzeća koja bi radila zajedno", dodaje Moran.

Ali, nije samo privreda oblast u kojoj možemo sarađivati, već i obrazovanje. Tako je potpisanim sporazumom ozvaničena saradnja Univerziteta u Kanu i Univerziteta Crne Gore.

"Na taj način došlo bi do razmjenestudenata, studijskih grupa, laboratorija, Istraživačkih centara. Ideja je bila da se neki Univerzitet sa Balkana integriše u našu zajednicu budući da je Univerzitet u Kanu prepoznat i internacionalno i radi na više polja", ističe sagovornik RTCG.

Idealna prilika je da Univerzitet CrneGore bude dio te priče i odabran je od svih sa Balkana da aktivno učestvuje. A, da bi se sve planirano i ostvarilo, najvažnije je, ističe Moran, da zemlja poštuje demokratske principe, ostvari stabilnosti i mir, a to je ono što, zaključuje, Crna Gora i ima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније