Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

П.Р. [ Beta ]

06. 10. 2022. 17:17   >>  17:18 2

ŠOLC I FIJALA

"Samit EPZ signal Rusiji da je napad na Ukrajinu brutalno kršenje poretka"

Njemački kancelar Olaf Šolc upozorio je da samit 44 šefova država ili vlada Evrope koji je počeo u Pragu ne može da ignoriše ruski napad na Ukrajinu i da je dobro vidjeti kako svi pomažu Ukrajini i finansijski i isporukama oružja.

"Lijepo je vidjeti kako svi mi pomažemo Ukrajini, novčano i isporukama oružja. Ruski napad je brutalno kršenje međunarodnog poretka koji smo imali poslije rata. Za nas je važno kako da ograničimo posljedice tog rata na svijet", kazao je Šolc.

Kao i predsjednik Francuske Emanuel Makron i Šolc je naglasio da je neophodno da cijela Evropa solidarno u energetskoj krizi obezbijedi pomoć domaćinstvima i preduzećima i, kako je kazao Makron, da se podrži evropska strategija za smanjenje cijena energija.

"Cilj je da cijene energija dramatično padnu. Tako to mora da bude", kazao je i Šolc i podsjetio da nije ugrožena samo Evropa već i azijski saveznici poput Japana ili Južne Koreje.

Domaćin samita, češki premijer Petr Fijala naglasio je da važan signal Rusiji da se bez nje sastaju lideri cijelog kontinenta, ne samo EU.

"To je bez sumnje važan signal Vladimiru Putinu da su se svi evropski lideri sastali i rješavaju šta ih muči. Uvjeren sam da jedinstvo Evrope u podršci protiv ruske agresije da je to naša velika snaga. Na samitu je i ukrajinski premijer, a obratiće nam se on-lajn i ukrajinskim predsjednik Zelenski. Mislim da je to važan signal", kazao je Fijala.

I predsjednik Francuske i premijeri Njemačke i Češke naglasili su da Evropska politička zajednica ne smije da postane neka nova institucija sa birokratijom kakvih u Evropi ima dovoljno, a takođe da nije zamjena za proces proširenja EU.

"To je velika inovacija. Nemamo jasnu agendu, ne moraju se donositi zaključci, možemo da razgovaramo. Razgovori su dobri za mir, ekonomsku stabilnost, prosperitet zemalja. EU tako može da poboljšava odnose sa susjednim zemljama koje još nijesu njene članice", kazao je Šolc.

Češki premijer Petr Fijala rekao je da je od samog početka dogovor da se ne stvara nova institucija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније