Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Т.Г. [ Beta ]

24. 01. 2023. 23:43 >> 23:38
3

ZELENSKI

"Ruski sportisti ne bi trebalo da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu"

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom da ruski sportisti ne bi trebalo da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. "Posebno sam insistirao na tome da ruski sportisti ne bi trebalo da imaju svoje mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu", izjavio je Zelenski posle telefonskog razgovora sa šefom francuske države.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu sa svoje teritorije i sa teritorije Bjelorusije 24. februara, tri dana nakon ceremonije zatvaranja Zimskih igara u Pekingu 2022, kršeći Olimpijsko primirje (koje se proteže od jedne nedjelje prije početka Olimpijskih igara do jedne nedjelje nakon završetka Paraolimpijskih igara).

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) brzo je sankcionisao Moskvu i Minsk. Od tada se u Rusiji i Bjelorusiji ne organizuju međunarodni sportski događaji i nikakvi nacionalni simboli ovih zemalja se ne prikazuju tokom sportskih događaja.

U novogodišnjoj poruci, predsjednik MOK-a Tomas Bah je rekao da želi da sportske sankcije budu produžene tokom 2023. godine.

"Ove sankcije protiv ruskih i bjeloruskih država i vlada ostaće čvrsto na snazi. Želimo da vidimo jak tim Ukrajine na OI u Parizu 2024. i Zimskim olimpijskim igrama u Milanu 2026. godine", rekao je Bah, podsjećajući na "potpunu posvećenost MOK-a i cijelog olimpijskog pokreta u korist ove solidarnosti".

Ukrajinski predsjednik je sredinom decembra zahtijevao da se ruski sportisti stave u "potpunu izolaciju" od svih međunarodnih takmičenja.

Zelenski je takođe ukazao Bahu na svoje čvrsto protivljenje stavu američkog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta, koji je sredinom decembra rekao da je za učešće ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu, pod uslovom da ne nose obilježja svojih zemalja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније