Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

О.З.  [ Beta ]

27. 01. 2023. 10:35 >> 10:29

VOJNA POMOĆ

Slanje tenkova Ukrajini oživjelo debatu o borbenim avionima

Tek što je odlukama SAD i Njemačke završena rasprava o slanju zapadnih tenkova u Ukrajinu, obnovljena je debata o slanju druge ubojite vojne opreme – modernih borbenih aviona.

Ti razgovori su ranoj fazi i pred mogućim slanjem borbenih aviona u Ukrajinu je niz prepreka, prije svega nevoljnost nekih ključnih država iz straha od eskalacije rata. Ipak, Zapad je do sada prešao preko niza tabua kad je riječ o slanju oružja u Ukrajinu, pišu svjetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Savetnik ukrajinskog ministra odbrane Jurij Sak rekao je za Rojters 25. januara da će Kijev tražiti zapadne borbene avione četvrte generacije, poput američkog F-16, nakon što je obezbijedio isporuke borbenih tenkova.

Ukrajina raspolaže flotom starih borbenih aviona iz sovjetske ere koji su prestali da se proizvode prije nego što je Kijev proglasio nezavisnost prije više od 31 godine, ukazuje Rojters, navodeći da ih Ukrajina koristi za presretanja i napade na ruske položaje.

Podrška Zapada u oružju je od vitalnog značaja za Kijev i brzo je evoluirala tokom rata. Do invazije, čak je i ideja o isporuci ubojitog oružja Ukrajini bila je veoma kontroverzna, ali su od tada isporuke sa Zapada, kako navodi Rojters, rušile tabu za tabuom.

Mada po pitanju borbenih aviona nije bilo primjetnih dešavanja, jedan ukrajinski pilot rekao je Rojtersu prošlog mjeseca da mnoge njegove kolegu u vazduhoplovstvu u slobodno vrijeme slušaju časove engleskog u iščekivanju da će Kijev jednog dana dobiti strane avione kao što je lovac F-16.

Pored toga što vojni planeri u Kijevu skreću pažnju na, kako kažu, logičan sledeći korak u svom nastojanju da odbiju ruske snage, i razgovori sa zapadnim vojnim zvaničnicima i diplomatama potvrđuju da je već u toku interna debata o snabdijevanju Ukrajine borbenim avionima, piše Politiko.

Ta debata će, međutim, vjerovatno biti još sporija od rasprava o slanju tenkova, ocjenjuje portal, ukazujući da je više evropskih zvaničnika i diplomata reklo da njihove vlade tu ideju više ne smatraju nemogućom, ali da su strahovi od eskalacije i dalje veliki.

Jedan od diplomata je rekao da je Vašington poručio Kijevu da je slanje aviona isključeno, ali je dodao: "Tamo postoji crvena linija. Međutim, prošlog ljeta smo imali crvenu liniju na HIMARS-ima, i ona je pomjerena. Onda su to bili borbeni tenkovi, i ta se pomjera."

Predstavnik jedne evropske sile takođe je ukazao na brzinu kojom se proširuje snabdijevanje Ukrajine zapadnim oružjem. "Lovci su danas potpuno nezamislivi, ali bismo ovu diskusiju mogli imati za dvije, tri nedjelje".

Ministri odbrane saveznika Ukrajine trebalo bi da održe novi samit sljedećeg mjeseca u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj. Tamo je prošle nedjelje razgovarano o slanju tenkova u Ukrajinu, a sada se, kako navodi Politiko, očekuje da će avijacija i vazdušna podrška biti u fokusu.

Pojedini zvaničnici veruju da će rasprava u Ramštajnu biti više fokusirana na izradu plana u slučaju da borbeni avioni budu hitno potrebni u nekom trenutku, a ne na postizanje dogovora o skorim isporukama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније